Dünya bal üretimi sıralamasında Çin'den sonra Türkiye ikinci sırada yer alırken, Türkiye'de de Ordu, en fazla bal üretimi yapılan il ünvanına sahip.

Arıcılık ve bal üreticiliğinin yanı sıra Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla farklı bir alanda çalışmalara başlayan kadın çiftçiler, inanılmaz bir başarıya imza attı. Yaklaşık 5 aylık bir çalışma sonucu temel kalite parametresi 1,4 olması gelen arı sütündü 2,1'lik oranı yakalayan Ordulu kadın çiftçiler, Dünya'nın en kaliteli arı sütünü üretmeyi başardı.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler'in teşviki ve Ordu Arıcılık Enstitüsü Müdürlüğü'nün de katkılarıyla başlatılan 'Önder Kadır Çiftçiler Yetiştirmeye Yönelik Arı Sütü Eğitimi Projesi'nde nihai sonuca ulaştı. Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, "Dünya'nın en pahalı sütleri arasında yer alan ve son yıllarda ekonomik yönden büyük bir rağbet gören arı sütü üretimini teşvik etmek için, Mayıs ayında kadın çiftçilerimize yönelik eğitim sürecini başlatmıştık. Nihayet yapmış olduğumuz çalışmalar meyvesini vermeye başladı" diye konuştu.

Amaçlarının balın dışında katma değeri yüksek diğer ürünleri elde etmek olduğunu belirten Başkan Güler, "Bu ürün çok kıymetli. Türkiye yılda 20 ton arı sütü ihraç ediyor. Biz ise yaklaşık 1 ton arı sütü üretiyoruz" diye konuştu.

Dünya'nın en pahalı sütleri arasında yer alan arı sütü, bugünkü koşullarda gramı 7 TL'den, kilosu 7 bin TL'den satılıyor. Kanseri önleyen, kan basıncını düzenleyen, kolesterol seviyesini dengeleyen, kilo vermeye yardımcı olan ve erken yaşlanmayı önleyen arı sütünün kronik rahatsızlıkları olan hastalar ve hamile kadınlar tarafından ise ancak hekim tavsiyesi ile kullanılması gerekiyor.

En yaygın olarak balla karıştırılarak tüketilen arı sütü saf olarak kullanılacağı gibi su, pekmez veya sütte çözülerek de tüketilebiliyor. 

Editör: TE Bilisim