Fotoğraf, 1970 yılına ait. Orduspor'un bugünkü 19 Eylül Stadyumu'nun bulunduğu yerde çekilmiş. Deklanşöre basan ismin kim olduğu belli değil, ancak o dönemde tribünlerde özellikle Ordusporlu kadın taraftarların da futbol maçlarını izlediğinin en büyük görsel kanıtlarından birisi. 

1970'DE ORDU'DA KADINLAR TRİBÜNÜ İŞTE BÖYLEYDİ...

Sosyal medyada paylaşılan fotoğrafın hikayesini ise Ordulu Araştırmacı Yazar ve Yerel Tarihçi Naim Güney anlattı. Güney, "O yıllarda genellikle kale arkaları kadınlara ayrılır,kadınlar da sanki bir düğüne gider gibi en şık elbiselerini giyip maçlara gelirdi.Irkçılık ve sinkaflı küfürler yerine " Ya ya şa şa bizim takım çok yaşa" gibi zarif ve incitmeyen tezahüratlar yapılırdı.Ordu'ya gelen misafir takıma amigolar çiçeklerden oluşan bir buket takdim ederlerdi. Ayakta önde elinde bayrak Orduspor tribünlerini coşturan kadın rahmetli Pervin Aktürk hanımefendidir. Pervin Hanım aynı zamanda 1964'de Ordu Perşembe ilçesi Çerli köyünden seçilen ilk kadın muhtardı. O yıllarda Türk kadını işte böyle önder ve müteşebbis idi. Hey gidi günler hey!.." notuyla paylaştı. 

MOR MENEKŞELİ KADINLAR BELGESELİ DESTEK BEKLİYOR

Öte yandan geçen sene Ordusporlu kadın taraftarların hikayesini belgeselleştirmek için kolları sıvayan Güzel Ordu Kültür Sanat Derneği, Ehemm Production ile birlikte bir ortak yapım belgesel için harekete geçmiş, ancak kaynak noktasında duraklamak zorunda kalmıştı. Belgeselin çıkış kaynağı ise 1972'de de Orduspor-Galatasaray maçını trübünlerde izleyen kadın taraftarlara ait bir fotoğraf olmuş ve Türkiye'nin ödüllü yönetmenlerinden Sezen Kayhan, 'Mor Menekşeli Kadınlar' ismini verdiği belgesel için kolları sıvamıştı. Belgeselin tamamlanabilmesi için kitlesel fonlama kampanyası düzenlenmiş, gerekli olan 60 bin liralık bütçe, duyarlı vatandaşların katkısına açılmıştı. Ancak 60 bin lira hedeflenen bütçenin bugüne kadar sadece 3 bin 410 TL'lik kısmına ulaşılabildi. 

Belgeselde Türkiye'nin ünlü reklamcılarından Uğurcan Ataoğlu ile Ordu ve Ordululardan hiçbir zaman desteğini ve katkısını esirgemeyen ünlü sanatçı Nil Karaibrahimgil'in de büyük emeği bulunuyor.

Belgesele bir katkı kapısı da, geçtiğimiz Ocak ayı sonlarında Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı tarafından açılmışti. Belgeselin yapım bütçesine katkı sunmak isteyerlen fonzip.com üzerinden aşağıdaki linke ulaşabilirler. 

https://fonzip.com/gzlordu/mormenekselikadinlar 

Editör: TE Bilisim