ORDU - Birkaç sene önce Süper Lig'in en çok korkulan takımlarından birisi olan Orduspor, önce Süper Lig'den düştü, sonra da 1.Lig'den düştü. Bugün Spor Toto 2.Lig Beyaz Grup'ta mücadele eden Orduspor'a bir darbe de FİFA'dan geldi. FİFA kararıyla hanesinden 6 puanı silinen mor beyazlılar, lig bitmeden ligden düşen ilk takım oldu.

İspanya kulüplerinden Granada'ya olan 66 bin Euro'luk borcunu ödememesi sebebiyle FİFA tarafından 6 puanı silindi. Böylece Orduspor, ligin bitimine 4 hafta kala düşmesi kesinleşen ilk takım oldu. Aynı zamanda emekli matematik öğretmeni olan Kulüp Başkanı Yaşar Pamuk, matematikteki mesleki başarısını Orduspor'da gösteremeyince, "6 puanımız silindi, böylelikle ligin bitimine 4 hafta kala matematiksel olarak kesinleşti" dedi. Kötü yönetim nedeniyle yaklaşık 100 milyon Lira'ya yakın bir borç batağına sürüklenen mor beyazlı ekip, geride sadece anılarını bıraktı.

"TRABZONSPOR'DAN BİLE ÖNCE KURULMUŞTU"    

Bugün Spor Toto Süper Lig'in 4 büyükleri arasında yer alan Trabzonspor'dan dahi önce kurulan Orduspor, borçları nedeniyle eğer kapatılmazsa yıllar sonra yeniden Spor Toto 3.Lig 3.Grup'ta mücadele edecek. Spor Toto Süper Lig'de mücadele eden ve 2 Ağustos 1967 yılında kurulan bordo mavili takımdan önce kurulan Orduspor, 8 Nisan 1967 yılında büyük bir sevinçle Türkiye İkinci Futbol Ligi'ne resmen alınmış ve mücadelesine başlamıştı. 

PEKİ ORDUSPOR NASIL KURULDU?

Her şeyden önce mor beyaz renklere ve ambleme nasıl karar verildi? Önce bunu paylaşalım. Anlaşmaya varılan renkler arasında mor ihtirası, beyaz ise başarı ve yüz akını temsil ediyordu. Bu iki renk ise fındık amblemi üzerine konuldu.   


8 Mart 1967 Çarşamba Karlıbel İşhanı'nda toplanan Orduspor Geçici Yönetim Kurulu, Sicil ve Murakıplar kendi aralarında görev dağılımı yaptı. Devlet memuru olduğu için kulüp başkanlığı yapamayan Ali Ataoğlu yerine Orduspor Kulübü'nün ilk başkanı, İbrahim Köksal oldu. İdare heyeti ise şöyle teşekkül etti: Nedim Aktürk (ikinci başkan), Kemal Ergöknil (umumi kaptan), Nihat Özel (sekreter), Faik İbrişim (muhasip), Hasan Akınoğlu (veznedar), Rıza Şimşek, Halit Gürsoy, Muzaffer Altınel, Abbas Furtun ve Hamdi Özel (üye) Orduspor'un büyük futbol serüvenini başlattılar.
 
8 Nisan 1967 Cumartesi. Ordu halkının sevinci yere göğe sığmaz olmuştu. Bu sevince ortak olan dönemin bakanları, senatörleri, milletvekilleri 100'e yakın araçlık bir konvoyla Ünye, Fatsa ve Perşembe ilçelerinde halkın yoğun çoşkusu, atılan çiçekler ve tezahüratlar altında kente geldiler. Şehrin tüm caddeleri mor-beyaz renklere bürünmüştü. Devlet Bakanı Kamil Ocak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Rafet Sezgin, Futbol Federasyonu Başkanı Orhan Şeref Apak omuzlarda 19 Eylül meydanına kadar gelindi. Kapalı Spor Salonu'nda Ordu Valisi Mustafa Karaer'in ve bakanların konuşmalarından sonra Orduspor'un Türkiye İkinci Futbol Ligi'ne alındığı resmen ilan edildi. Birkaç ay sonra 1967-68 futbol sezonu başlayacaktı. Kadroda genelde kentin altyapısında oynayan oyunculardan oluşan bir futbolcu topluluğu vardı. Büyük transferler yapılmadı. Çeşitli görüşmelerden sonra Teknik Direktör olarak Galatasaray'ın ve Türk futbolunun unutulmazları arasında yer alan İsfendiyar Açıkgöz ile anlaşmaya varıldı. 38 yaşında olmasına rağmen Orduspor'un ilk profesyonel sezonunda zaman zaman mor-beyazlı formayı giyerek ter döktü. İlk hazırlık maçında kadroda şu isimler vardı. Hüsnü, Nevzat, Ahmet, Teoman, İhsan, Erol, İsmail, Üstün, B.Orhan, Yener, Aydın. Beş bin seyirci önünde oynanan maçı Orduspor 4-0 kazandı. İlk resmi lig maçında ise İzmir Ülküspor ile 2-2 berabere kaldı. 1974-75 sezonunda şampiyon olan Orduspor, gücünü ve başarısını Türkiye Birinci Ligi'nde göstermeye başladı. Ordululara Birinci Lig heyecanını yaşatan Orduspor, 4 sezon sonra Türkiye'nin en iyi takımları arasında dördüncülüğe yükseldi ve UEFA kupasına katılarak Orduspor'un adını Avrupa'ya taşımayı başardı. UEFA kupasının ilk maçında Çekoslavak takım Banik Ostrava'ya karşı 2-0 galip gelen Orduspor, Avrupa basının dikkatini çekti. Ne yazık ki rövanşta aldığı yenilgiyle kupaya veda etti. 
Editör: TE Bilisim