AK Parti Ordu Milletvekili, TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Şenel Yediyıldız, canlı yayında Akit Tv Ankara Haber Müdürü Sami Dadağlıoğlu'nun sorularını yanıtladı. 

Türkiye'nin sağlık durumunun konuşulduğu yayında açıklamalarda bulunan Yediyıldız, 1990'lı yıllardan bugüne kadar sağlıkta gelinen noktayı anlattı. Türkiye'nin sağlık hizmetinde Dünya'da en kolay ve en ucuz ulaşılabilen bir ülke haline geldiğini belirten Yediyıldız, "1990'lı yılları çok iyi biliyorum. Hekime ulaşmak çok zordu, hizmet almak çok zordu, muayene olmak çok zordu. 20 kişilik odalar vardı. 20 kişinin yattığı yerde en az 1'er de refakatçisi olurdu, 40 kişi. Afedersiniz 40 kişi aynı tuvalete giderdi" dedi.

Özellikle hasta, hastalıklar ve ölümler üzerine düzenli kayıt ve istatistiklerin tutulmadığını dile getiren Yediyıldız, "Bir istatistik yoktu. Öyle bir tablo yoktu. İnsanlar hangi hastalıklardan geliyor, neden vefat ediyor kimse bilmiyordu. Bu işlerin başında da Kılıçdaroğlu vardı maalesef o zamanlar. Ne oldu? AK Parti iktidarı 2004'te bir yasa değiştirdi. Yaptığı tek şey bütün hastaneleri birleştirdi ve ulaşımı kolaylaştırdı. Ondan sonra da hizmet kalitesini arttırmak için ne yapmak gerekiyorsa onları yaptı. En son modern şekliyle şehir hastanelerini kurdu. Tabi sağlık bir hizmet sektörüdür. Hizmet sektöründe en iyiyi yakaladım diyemezsiniz. Hep daha iyisi vardır ve onu yakalamaya çalışırsınız. Şu anda Türkiye, şehir hastaneleriyle beraber sağlığın en mükemmeline ulaşan bir ülke haline gelmiştir. Ucuz, mükemmel ve kolay" şeklinde konuştu. 

"ŞEHİR HASTANELERİNİ ARTIK DEVLET YAPACAK"

Özel sektör ve devlet ortaklığıyla yapılan şehir hastanelerinde bazı zorluklar ve talep çatışmalarının yaşandığını belirten Şenel Yediyıldız açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

"Bazı zorlukları var mı, var. İşte o zorlukları olduğu için şimdi devlet yeni bir karar aldı. Biliyorsunuz şehir hastaneleri özel sektör ve devlet ortaklığıyla yapılan kurumlardı. Şimdi devlet onları tamamen kendisi yapacak. İlk yapılacak 5 hastanenin de proje ihalesi yapıldı. İnşallah 1-2 ay içerisinde bu projeler bitecektir. Ondan sonra da yavaş yavaş temeller atılmaya başlanacaktır diye düşünmüyorum." 

Özel sektörle ortak yapımda talep çatışması yaşandığını dile getiren Yediyıldız, "Özel sektörün talepleri farklı, sağlığın talepleri farklı. Bazen talep çatışması oluyor. O talep çatışmasından kurtulmuş oluyorsunuz. Devletin ekonomisinin güçlendiğinin belirtisidir bunlar. Büyük maliyetli müesseselerdir ve devletin bunları yapacak gücü her zaman olmuştur zaten, bundan sonra da olacaktır. Devletimiz iyi bir sağlık işletmecisidir, ama özel sektör buna uyum sağlayamadı.  

ŞEHİR HASTANELERİNDE ÖZEL SEKTÖR DEVRE DIŞI BIRAKILIYOR

Mevcut özel sektör ortaklığıyla yapılan 10 hastanenin de 25-26 yıl sonra devletin kontrolü altına gireceğini belirten Yediyıldız, "Belki daha da erken geçebilir. Özel sektör devlet hastanelerinde artık devre dışı kalacak" dedi. 

TÜRKİYE'DE 10 ŞEHİR HASTANESİ VAR, 8 TANE DAHA AÇILACAK

Türkiye genelinde Adana, Mersin, Isparta, Yozgat, Kayseri, Manisa, Elazığ, Ankara, Eskişehir ve Bursa'da toplam 10 şehir hastanesi bulunuyor. Bu hastanelerin en küçüğü 475 yatak kapasitesi ile Yozgat'ta, en büyüğü ise 3 bin 704 yatak kapasitesi ile Ankara'da bulunuyor. 

2020 yılında ise Ankara, Konya, Gaziantep, Tekirdağ, Kütahya, Kocaeli, İzmir ve İstanbul'da olmak üzere 8 şehir hastanesi daha hizmete açılacak.

Editör: TE Bilisim