Ordu'da biri Japonya'dan gelen erkek bir işçi, diğeri Suudi Arabistan'dan hacdan gelen bir kadın olmak üzere 2 hastanın şikayetleri üzerine Ordu Devlet Hastanesi Acil Servisi'nde her iki hasta da karantinaya alınmıştı. 

Vakalardan kan örnekleri alınarak kurye aracılığı ile Ankara'daki Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Dairesi Başkanlığı Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarı'na gönderildi. Yapılan tetkiklerin sonuçları belli oldu. Ordu Valiliği, Türkiye'yi dört bir yandan tehlikeli virüs ile ilgili şimdilik korkulacak bir durum olmadığını belirterek, "Yapılan tetkik sonucu negatif çıkmıştır" dedi. 

Valilik, "Bu gibi durumlarda, devletimizin resmi ve yetkili makamlarınca yapılacak açıklama ve bilgilendirmelere itibar edilmesi, halkımızı tedirgin edecek haber ve sosyal medya paylaşımlarından uzak durulması önem arz etmektedir" dedi. 

* NEDİR? NASIL YAYILMIŞTI?

Sağlık Bakanlığı 7 Şubat 2020 itibarı ile Türkiye'de herhangi bir vakaya rastlanmadığını açıklamıştı. 

Peki bu virüs neydi? Nasıl yayılmıştı? İşte ayrıntılar Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgilere göre Yeni Koronavirüs (2019-nCoV), ilk olarak Çin'in Vuhan Eyaleti'nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020'de tanımlandı. Salgın başlangıçta bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında bulunanlarda tespit edildi. Daha sonra insandan insana bulaşarak Vuhan başta olmak üzere Hubei eyaletindeki diğer şehirlere ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin diğer eyaletlerine yayıldı. 

* NASIL BULAŞIR?

Virüs, hastaların öksürmeleri, aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşıyor. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabiliyor. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek de riskli olarak kabul ediliyor.

* NASIL TANI KONULUYOR?

2019 Yeni Koronavirüs tanısı için gerekli moleküler testler Türkiye'de yapılabiliyor, ancak küresel bir salgın ve virüs tehdidi olması nedeniyle tanı testi sadece Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları ve Biyolojik Ürünler Dairesi Başkanlığı Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarı'nda yapılabiliyor. 

* VİRÜSE ETKİLİ BİR İLAÇ VAR MI? 

Hastalığın virüse etkili bir tedavisi yok. Uzmanlar hastanın genel durumuna göre gerekli destek tedavisi uyguluyor. Bazı ilaçların virüs üzerindeki etkinliği ise halen araştırılıyor. Ancak şu an için Dünya genelinde virüse etkili bir ilaç bulunmuyor. Bilinenin aksine antibiyotik kullanmak da çözüm değil. Çünkü antibiyotikler virüslere değil, sadece bakterilere karşı etkili. Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) ise bir virüs ve bu nedenle enfeksiyonu önlemek veya tedavi etmek amacıyla antibiyotik kullanılmamalı.

* NASIL KORUNULUR?

Peki nasıl korunmalı? Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkeler Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) için de geçerli sayılıyor. 

El temizliğine dikkat edilmeli, eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalı. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yok, normal sabun da yeterli oluyor. 
 
Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemeli. Özellikle hasta insanlarla temastan kaçınmalı. Mümkün ise en az 1 metre uzakta bulunulmalı. Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık yıkanmalı.

Bugün için ülkemizde sağlıklı kişilerin maske kullanmasına gerek yok. Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan kişinin öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kullanımlık kağıt mendil ile örtmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanması, mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnunu kapatması, mümkünse tıbbi maske kullanması öneriliyor. Halk arasında sıkçı bilinen bir yöntem olan burnu tuzlu suyla yıkamak veya sirke kullanmak virüsün gelişimine herhangi bir etki göstermiyor. Evlerde beslenen evcil hayvanlardan ise herhangi bir bulaşma söz konusu olmuyor, ancak her temasta ellerin yıkanmasında fayda var.

Editör: TE Bilisim