ORDU - Bazen şakalaşırken bile söylenen bir deyim, gerçek hayatınızda da gerçeğe dönüşmüş olabilir, kulak zarınız patlamış olabilir. Çünkü mecazi anlamı bir yana, kulak zarı gerçekten çeşitli nedenlerden dolayı patlayabilen daha doğrusu delinebilen bir yapıdadır. Kulak zarı delinmesi, kulak zarının ortasında oluşan bir boşluk olarak tarif edilir. Tedavi edilmezse, ileride işitme kaybı ve orta kulak enfeksiyonlarına da sebep olabilir. 

"KULAK HASTALIKLARINDA ERKEN TEDAVİ ÖNEMLİDİR"

Medical Park Ordu Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Hasan Zafer Hırçın, kulak zarı deliklerinin tedavisi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Kulak işitme ve denge organı olarak iş gören bir duyu organımızdır. Dolayısı ile kulak problemlerinde işitme veya denge problemleri yaşanabilir. Genellikle çocukluk yaşlarında sıkça kulak enfeksiyonu ile karşılaşılır. Eğer zamanında ve doğru tedavi edilmezse kulakta sıvı birikimi, zarda içe çökme ve nihayetinde de zarda delinme ortaya çıkar. Erken tedavi yapılmazsa delik kalıcı hale gelir ve işitme kaybı, geçmeyen kulak akıntıları gibi sorunlar ortaya çıkabilir" dedi.

"KULAK ZARI DELİKLERİNDE KULAKLARINIZI SU VE DARBELERDEN KORUYUN"

Kulak zarı hastalıklarının en önemlilerinden birinin kulak zarındaki deliklerin olduğunu ifade eden Dr. Hırçın, "Kulak zarındaki delinme, kulağa darbe gelmesi, kafa kemiği kırıkları, ani basınç değişiklikleri ya da pamuklu çubuk gibi cisimlerin dış kulak yolundan içeri fazla sokulması sonucunda oluşabilir. Bunların dışında sıklıkla orta kulak iltihapları da kulak zarının delinmesine neden olabilir. Bazı durumlarda kulak zarı kendiliğinden kapanabilir, ancak iyileşmeyen zar deliklerinde operasyon gerekir" dedi.

"KULAK ZARI DELİKLERİNDE CERRAHİ UYGUN EKİPMAN VE TECRÜBE GEREKTİRİR"

KBB Uzmanı Op.Dr.Hasan Zafer Hırçın, "Akıntılı seyreden orta kulak iltihaplarında ise kulak zarında delik olması beklenen bir durumdur ve cerrahi ile tedavisi mümkündür. Tabi bu cerrahiler daha çok tecrübeli ellerde ve uygun donanımın olduğu hastanelerde yapılabilen cerrahilerdir. Eğer doğru bir şekilde tedavi yapılırsa başarı oranı yüksektir. Hastaların kendi vücudundan alınan kulak kasının üstündeki tabaka, kıkırdak, damar çeperi, yağ dokusu gibi dokularla zardaki deliklerin kapatılması mümkün olmaktadır. Bu tip cerrahilerin diğer amacı da kulak zarını kapatırken işitmedeki muhtemel kaybı düzeltmektir. Kulak ameliyatlarının  diğer ameliyatlara nazaran  daha fazla özel ilgi ve tecrübe gerektirir" dedi. 
Editör: TE Bilisim