ANKARA - TBMM'de yeni dönem başladı. Geçici TBMM Başkanı Deniz Baykal'ın açılış konuşmasının ardından milletvekilleri de, tek tek yemin etmeye başladı. 

TBMM'de 25. Dönemin başlaması dolayısıyla Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi. TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, kırmızı beyaz çiçeklerden oluşan ve üzerinde "TBMM Başkanı" yazan çelengi Atatürk Anıtı'na koydu. Törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Törene, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, bugünkü oturumda görev yapacak TBMM'nin en genç üyelerinden oluşan Başkanlık Divanı üyeleri, partilerin grup başkanvekilleri, milletvekilleri ve TBMM çalışanları katıldı. Baykal, törenin ardından makamına geçti. 

"BAYKAL'IN DİLİ SÜRÇÜNCE!"

TBMM'nin 25.Dönem ilk oturumuna, Meclis'in en yaşlı milletvekili olması gerekçesiyle Deniz Baykal geçici olarak başkanlık etti. Baykal, "Sayın Milletvekilleri, şimdi gündeme geçiyoruz. Gündemimize göre And İçme Töreni yapılacaktır. Geçici Genel Başkanınız olarak ilk And İçme'yi ben gerçekleştiriyorum" deyince gülüşmelere sebep oldu. Milletvekili sıralarından gelen ikazlar üzerine Baykal, "Geçici Başkanınız olarak ilk And İçme'yi ben gerçekleştiriyorum" dedikten sonra sözlerine alkışlarla yanıt aldı. 

"CHP'DEN 2, HDP'DEN 3 MİLLETVEKİLİ KATILMADI"

Daha sonra da, çiçeği burnunda milletvekilleri de Adana ilinden başlayarak sırayla yemin etmeye başladı. CHP'li Haluk Koç ve Gülsüm Bilgehan yurtdışında oldukları için yemin törenine katılmazken, HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım'ın kayınpederinin vefatı, HDP Adana Milletvekili Rıdvan Turan geçirdiği operasyon ve HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat'ın annesinin ve kız kardeşinin geçirdiği trafik kazası dolayısıyla yemin törenine katılamadıkları belirtildi. 

TBMM'deki törene Bakanlar Kurulu üyeleri ile Ak Parti, CHP, MHP ve HDP'nin Genel Başkanları da katılırken, çoğu milletvekili yemin töreni öncesi birbirleriyle kucaklaşarak tebrik etti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin tokalaşmaması ise dikkatlerden kaçmadı. Başbakan Davutoğlu ile CHP Lidteri Kılıçdaroğluda Genel Kurul'a aynı anda giriş yaptı. Genelkurmay'dan kimsenin katılmadığı törene basın mensuplarının ilgisi ise oldukça yoğundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Ankara milletvekillerinin yemin töreni ve Atatürk için yapılan 1 dakikalık saygı duruşunun ardından TBMM'den ayrıldı. 

MİLLETVEKİLLERİNİN ETTİĞİ YEMİN METNİ:

"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim."
Editör: TE Bilisim