ANKARA - Dünya Araştırmacılar Derneği ESOMAR üyesi olan ORC, 15-25 Ekim tarihleri arasında toplam 36 ilde 11 bin 353 kişiyle yüz yüze görüşerek gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını açıkladı. Ankette, Türkiye geneli ve 30 büyükşehirdeki son durum değerlendirildi. 

TÜRKİYE SONUÇLARI NASIL ÇIKTI?

Anket sonuçlarına göre bugün seçim olsa, Türkiye genelinde Ak Parti üzde 47.3, CHP yüzde 24.6, MHP yüzde 13.5 ve HDP ise yüzde 8.3 oy alacak. Ankette Ak Parti İstanbul, Ankara, Bursa, Adana, Antalya, Konya, Mersin, Kocaeli, Gaziantep, Manisa, Hatay, Samsun, Balıkesir, Şanlıurfa, Kayseri, Denizli, Kahramanmaraş, Sakarya, Eskişehir, Trabzon, Ordu, Malatya ve Erzurum'da birinci parti çıktı. CHP ise 4 Büyükşehirde birinci. Bunlar da İzmir, Aydın, Muğla ve Tekirdağ. HDP'nin birinci olduğu 3 il ise Diyarbakır, Van ve Mardin. 

EN BAŞARILI BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLARI KİMLER?

Türkiye'nin en başarılı 5 Büyükşehir Belediye Başkanı anketinde ise ilk sırada Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek lik sırada yer alırken, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ikinci sırada, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek üçüncü sırada. Dördüncü sırada Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen yer alırken beşinci ve son sırayı ise Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki aldı. 

KARADENİZ BÖLGESİ’NDE DURUM NE?

Ve ankette Karadeniz Bölgesi'ndeki 3 Büyükşehir sonuçları açıklandı. Samsun, Ordu ve Trabzon'da Adalet ve Kalkınma Partisi en yakın rakibi Cumhuriyet Halk Partisi'nden açık ara önde.  Samsun'da yapılan ankette Ak Parti yüzde 55.1, CHP yüzde 28, MHP yüzde 8.7, BBP yüzde 2.4, HDP yüzde 2.1, SP yüzde 1 ve diğer partiler ise yüzde 2.7 oy aldı. Trabzon'daki sonuç da aynı. Ak Parti yüzde 55, CHP yüzde 20.4, MHP yüzde 17.6, SP yüzde 3, BBP 2.3 ve diğer partiler de yüzde 1.7 oy aldı.

ORDU’DA KİM NE KADAR OY ALDI?

Ve Ordu. Ak Parti, dolayısıyla da beraberinde Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz'ın oyları önemli derecede arttı. 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri'nde il genelinde yüzde 54.35 oy alan Ak Parti, yüzde 58.1 ile birinci sırada yer aldı. Ak Parti'nin oyları, en son anket sonuçlarına göre yaklaşık yüzde 4 oranında arttı. En yakın takipçisi yüzde 25'lik oy oranıyla CHP oldu. CHP, 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri'nde de il genelinde yüzde 34.21 almıştı. Bu sonuçlara göre CHP Ordu'da kan kaybetti. MHP'nin oy oranı ise yüzde 13 olarak açıklandı. MHP ise 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri'nde Ordu il genelinde yüzde 8.16 oranında oy almıştı. ORC'nin son anketine göre CHP'den giden oylar, MHP'ye geçti. BBP yüzde 1.9, HDP yüzde 0.7, SP yüzde 0.5 ve diğer partiler ise yüzde 0.8 oranında oy aldı.
Editör: TE Bilisim