ORDU - Ordu Büyükşehir Belediyesi'nde en çok konuşulan konulardan birisi de fazlalık nedeniyle havuza gönderilen personellerin konusu oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, konuyla ilgili ilk kez net bir açıklama yaptı. Başkan Yılmaz, Tv52'de canlı olarak yayınlanan 'Haber Masası' programında Haber Müdürü Erol Küçükoğlu ve Haber Koordinatörü Fatma Meltem Naz Yılmaz'ın sorularını yanıtladı.

İşte ne söyleceği çok merak edilen Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz'ın konuya ilişkin çarpıcı açıklamaları:

"600-650 PERSONEL BEKLERKEN 2000'E YAKIN PERSONEL VAR"

"Kapatılan beldeler, biz birleştirilen beldeler diyoruz ve ilçe belediyelerinden de Büyükşehir'e ciddi bir istihdam akışı oldu. İlçelerin su kanalizasyon, itfaiye, mezbahane, cenaze hizmetlerinin tamamı Büyükşehir'e geçti. Geçince bu ilçelerin personelleri de otomatikman Büyükşehir'e geçti. Borçları ve alacaklarıyla birlikte. Hiçbirinin alacağı yok ama hepsinin borcu var. Dolayısıyla 30 Mart öncesi oluşturulan Valilik bünyesindeki devir komisyonu, yaklaşık 600-650 kişilik bir personel geçeceği bilgisi vermişti. Fakat daha sonra bu sayı arttı. Gün gün arttı. Şu anda 1600'e yakın Büyükşehir Belediyesi'nin personeli var. Bu çok ciddi bir rakam. OSKİ'yi de işin içine kattığınız zaman bu sayı 2000'lere yaklaşıyor." 

"383 ÇALIŞAN HAVUZA GÖNDERİLDİ"

"OSKİ'de de yaklaşık 500-550 tane personel var. Bunların çok ciddi bir bölümü ilçelerden geldi. İlk etapta biz tasnif, ayrıştırma yapma durumunda kaldık. Sonra da arkadaşlarımız tecrübelerini de kullanmak suretiyle bu birleştirmeler neticesinde personellere yönelik çok ciddi bir fazlalık olduğunu söylediler. Biz de kanunun bize vermiş olduğu yetki çerçevesinde ki, bugünlerde yapıyoruz onu. Bir personel azaltımı ama bu işten çıkartma değil. Yaklaşık şu an itibarıyla 383 çalışanımızı havuz diye bilinen Ordu Büyükşehir Belediyesi bünyesinden alıp devletimizin başka bir birimine, Milli Eğitim Bakanlığı'na, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne, Sağlık Bakanlığı'na, Tarım İl Müdürlüğü'ne, Müftülüğe gibi diğer kamu kurumlarına tercihlerine göre gönderme kararı aldık. Pazartesi itibarı ile son tarih belli. 383 çalışanımızı havuza gönderme sürecini başlattık." 

"ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KÜÇÜLEN BİR BELEDİYE"

"Bunun kurum içinde de, kurum dışında da bize siyaseten sıkıntıları oldu. Olacak da ama bizim bunu yapmamız lazım. OBB gelecek yıllar büyük, güçlü ve karar alabilme mekanizmasını hızlı işleten bir belediye olacaksa personel sayısını toplam bütçesinin gider itibarı ile yüzde 20'sinin altına düşürmemiz lazım. Şu an itibarı ile benim personel sayımın bana götürüsü toplam bütçenin yüzde 40'ı. Çok ciddi bir rakam bu. Amacımız bunu toplam bütçenin altına düşürebilmek. Kamuoyunda OBB şu kadar adam aldı diyorlar, şöyle eleman aldı diyorlar. Biz şu an itibarıyla elbette 1-2-3-5 eleman aldık ama kendimiz hiç ihale yapmadık. Daha önceki dönemlerde yapılan ihalelerin boşluklarından kaynaklarar kişileri, kişiler yer değiştirdi. Bunun dışında da tam 383 kişiyi havuza gönderdik. OBB küçülen bir belediye. Bizim yürümemiz lazım, bizim koşmamız lazım. Bizim yürümemiz için de 1600 olan personel sayımızın 1000'lerin altına düşürmemiz lazım."

"3000 KİŞİ DE YAPABİLİRİM, AMA O ZAMAN HİZMET YAPAMAYIZ"

"Bunu zamanla daha da azaltacağız, emekliliğe sevkedeceğiz. Diyeceğiz ki, emekli olun biz sizin tazminatlarınızı ödeyelim. Çünkü personel giderimizi yüzde 20'nin altına düşüremediğimiz zaman ben Su Hizmetleri'nden geri kalıyorum. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak yol hizmetlerinden geri kalıyoruz. OBB bir iş ve istihdam kapısı olmak durumunda geliyor. Yapılması gereken nedir, BB kendisine tevdi edilmiş 3000 kadromuz var bizim. Ben 3000 kadroyu doldurabilirim, çıkartabilirim. Alın dediğimiz takdirde alabilirim ben bunu fakat o zaman hizmet yapamayız. Bizim giderimiz, gelirimizin yüzde 40'ını geçer. O zaman 2 yıl sonra sokakta yürüyemez hale geliriz. Şimdi bu hamleyi yapmamız lazım ki, gelecek yıllar açısından OBB hizmetiyle ön plana çıkmış, Hükümeti'yle ön plana çıkmış, yatırımları hızlı bir şekilde Ordu'ya getiren bir belediye olsun. Elbette biz 383 çalışanımızı üzmek istemeyiz ama bunu yapmadığımız takdirde gelecek yıllar hizmet veremeyiz. Çok riskli bir karar aldık. Şimdi size soruyorum Erol Bey, Ordu'da kim şu konjektörde 20'de 20 yapmış bir Büyükşehir Belediye Başkanı olsaydı 400'e yakın kişiyi Büyükşehir Belediyesi bünyesinden havuza gönderebilirdi? Bunu bizim yapmamız lazımdı ve yaptıkta. Buna yönelikte arkadaşlarımıza yaptığı hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz ama giden, havuza giden arkadaşlarımızın da Ordu'da kalması hususunda gerekli gayreti de göstereceğiz. Bu arkadaşlarımızın şahsıyla belki benim birebir hiçbir tanışıklığım yok. Birebir insiyatif kullandığımız kimse de yok. Hepsinin bir kuralı kaidesi var, hepsinin bir yaş grubu var. 25 hizmet yılını görmüş kimseleri sistem otomatikman havuza atıyor zaten."

"RİSK ALDIK" 

"Biz, buna dayalı risk aldık. Bugünlerde bunun sesi çok yüksek çıkabilir. Gazetelere de düşebiliriz. Yine ihbar ediyorum size, seçim öncesinde olduğu gibi. OBB hakikaten bütün Orduluların lehine ve çok doğru bir iş yapıyor. Küçülüyor, hizmet algısını ekonomik girdi anlamında hizmete yansıtacak bünyesindeki fazlalıklardan kurtuluyor. Bunu kişi anlamında söylemiyorum, ekonomik anlamda söylüyorum. Fazlalık tarifi, bütçe fazlalığı anlamında söylüyorum. Yüzde 40'ın altlarına düştük, hedefimiz yüzde 20'nin altına düşmek. Havuz olayını gerçekleştirdikten sonra zaten biz yüzde 20'lerin de altına düşeceğiz."

"VASIFLI ELEMANLAR ALACAĞIZ"
 
"Ondan sonra da vasıflı diyebileceğimiz kalifiyeli elemanlara yönelik bilgisayar mühendisi alacağız, makine mühendisi alacağız, inşaat mühendisi alacağız, avukat alacağız, çünkü kurulmuş bünyemizdeki hukuk müşavirliklerine avukat almamız lazım tam gün sözleşmeli. Bunun da bir şartı var, gel kardeş seni aldım diyemiyoruz. Seçimlerde de polemik konusun olmuştu. Falanca ilçeden 500 kişi alacağım. Yok böyle birşey. O zaman da yanlış konuşulduğunu söyledik." 

"BELEDİYE İŞ KAPISI DEĞİL"
"ORDU'YA 150 MİLYON EURO'LUK YATIRIM YAPILACAK"

"Büyükşehir Belediyesi iş ve istihdam kapısı değil, iş ve istihdam konusunda yardımcı olacak bir birim. Biz küçülüyoruz ama Ordu'ya fabrikalar getiriyoruz. Önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ağır sanayi diyebileceğimiz uluslararası bir fabrika diyelim. Çevreye zararı olmayan bir Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'ne yatırım yapacak olan bir firma. Yaklaşık 1250 kişi çalıştırma protokolü imzaladığımız, ilk yılda 150 milyon Euro yatırım yapacak olan devasa bir firma." 
Editör: TE Bilisim