CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel'in sosyal medya hesabında yayınladığı video ile kamuoyunu yanıltmaya yönelik açıklamalarına bir yenisi daha eklendi. İşletmesi Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve özellikle yaz aylarında Orduluların da büyük takdirini toplayan Şehit Temel Şimşir Vapuru, düzenleği seferlerle yerel halkın yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de büyük beğenisini kazanmıştı. 

Ordu'yu denizden görme imkanı sunan Şehit Temel Şimşir Vapuru'nun bakım maliyetlerini çok olduğu ve İstanbul firmasına yaptırıldığı iddialarını gündeme taşıyan CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, "Bütün pandemi boyunca kullanılmayan seyir gemisi, tam 398 bin liralık tadilat işi yapılmış. Nerede Ümraniye İstanbul firmasına" ifadelerini kullandı. 

Aynı konuyu farklı platformlarda da gündeme getirmeye devam eden CHP'li Adıgüzel'in 'çok' dediği bakım-onarım maliyetinin, neredeyse yarı yarıya yapıldığı ortaya çıktı. İşin aslını, işin uzmanları anlattı. Onların deyimine göre değil 398 bin lira, aynı bakımlar normalde 800-900 bin liraya yapılıyor. 

KAPTAN KONUŞTU: "ANA MAKİNE BAKIMI YAPILDI"

Şehit Temel Şimşir Vapuru'nun Kaptanı İbrahim Ustaoğlu, "Burada iki tane ana makinemiz var. Gemiyi götüren makine bunlar, adeta can damarı. Şu arkada da iki tane yardımcı makinemiz var, jeneratör iki tane. Geminin elektriğini veriyor. Bunlar komple bakımdan geçti, rektefiye oldu. 10-15 senedir açılmayan bir sistemdi. Gemi daha güvenli hale geldi. Gemi bakımı değil, sadece ana makine bakımıydı. Bunun fiyatı çok uygun, çünkü 800-900 bin liradan aşağıya olmazdı" diye konuştu.  

"O PARAYLA YAPILMASI İMKANSIZ"

Ordu'da Kumbaşı Mahallesi'nde faaliyet gösteren Tersane ve Gemi Sanayi sahibi Muammer Kaya da, gemilerin her yıl rutin bakımlarının yapılması gerektiğini belirterek, "Bunlar olmadan gemi denizde seyir halinde gezemez. Nasıl ki, otomobillerin yıllık muayeneleri var. Bunların da aynı şekilde her yıl belirli periyotlarda bakımı, muayenesi, boyası olur. Bakım dediğimiz rutin elektrik aksamı, boya bunlardır. Tamirat, onarım dediğiniz zaman işin içine makinesi girer, ırgatı girer, jeneratörü girer, dümen teşkilatı girer. Bunların bakımı teknik elemanlar tarafından yapılır, biraz daha ağır olur. Bunların ustası zaten burada yok. O fiyat çok komik bir rakam o gemiler için. Zaten makineleri büyük. Bunlar yarı hava, yarı mekanik çalışırlar. Şanzımanları, makineleri özeldir. Bunların ustalarını bulmak dahi başarıdır. O paraya yapılması imkansız, çünkü 700-800 bin, 1 milyon liraya kadar çıkar" ifadelerini kullandı.   

KIBRIS ŞEHİDİNİN İSMİNİ TAŞIYOR  

1977 yapımı olan ve adını 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda şehit düşen Pamukovalı Deniz Astsubay Başçavuş Temel Şimşir'den alan Şehit Temel Şimşir Vapuru, uzun yıllar İstanbul'da Karaköy-Kadıköy seferlerini yaptıktan sonra önce emekliye ayrılmış, ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hibe edilerek önce Perşembe Belediyesi'nin, sonra da Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin uhdesine geçmişti. Yaklaşık 200 ton ağırlığında ve 58 metrelik vapur, Ordu turizmi için büyük bir öneme sahip. 

VAPUR'DA YOK YOK

Deniz turizmine büyük oranda katkı sağlayan ve Ordululara denizi sevdiren Şehit Temel Şimşir Vapuru'nda restoran, kafeterya, düğün salonu, çocuk oyun alanı, canlı müzik alanı gibi mekânlar bulunuyor.

600 kişilik kapasiteye sahip vapurda aynı zamanda toplantılar yapılırken, turlar da düzenleniyor.

Editör: TE Bilisim