CNN Türk'te Dicle Canova'nın sorularını yanıtlayan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, İstanbul seçimlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.    

UKRAYNA, AVUSTURYA VE BELÇİKA ÖRNEĞİ VERDİ:
"DÜNYA DEMOKRASİLERİNDE DE BÖYLE"

Seçimlerin sandıkta oy verin aynı gün biten bir iş olmadığını belirten Kurtulmuş, "Yani seçim, sandık akşamında oyların sayılması, onların tutanaklarının kontrol edilmesi, bütün itiraz süreçlerinin gerçekleştirilmesi, eğer gerekiyorsa yeniden sayılması ve hatta o da yetmiyorsa seçimin yenilenmesi gibi süreçlerin tamamını kapsayan bir süreçtir. Bu Türkiye'de böyle olduğu gibi bütün Dünya demokrasilerinde de böyledir. Hatırlayın, ABD'de çok seçimde oylar yeniden sayılmıştır. Mesela Avusturya'da, Ukrayna'da devlet başkanı, Cumhurbaşkanı seçimleri birisi 2004'te Ukrayna'da, 2016'da da Avusturya'da Cumhurbaşkanlığı seçimleri yüksek mahkeme tarafından yenilenmiştir. Şimdi 16 Haziran'da Belçika'nın iki şehrinde geçen sene yapılan belediye seçimleri yenilenecek. Çünkü itirazlar yapılmış ve yenilenmiş" ifadelerini kullandı. 

"SEÇİM YENİLEMEK TÜRKİYE'YE HAS BİR DURUM DEĞİL"

İstanbul seçimlerinin 2 nedenden dolayı iptal edildiğini belirten AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Dolayısıyla seçimlerin yenilenmesi meselesi Türkiye'ye has bir durum değildir. Hatta Türkiye'de sadece bu seçimde görülen bir mesele de değildir. Bütün dünya demokrasilerinde olduğu gibi bunun esas amacı şu. Oyların yeniden sayılmasının ve seçim yenilenmesinin varsa yanlışlıklar belirlensin ve bunlar düzeltilebilsin imkanını vermektedir. Yüksek Seçim Kurulu Türkiye'de İstanbul seçimleriyle ilgili 2 nedenden dolayı biliyorsunuz, gerekçesini şimdi açıklmayacak. Birisi sandık kurullarının yanlış ve gayri kanuni olarak oluşturulması. Yaklaşık 19 bin küsür sandık görevlisi olmayan insan sandık görevlisi olmuş. Birincisi bu. İkincisi de, oylar verildikten sonra tutanaklarda, sandık kurullarının işte tutanaklarında, birleştirme tutanaklarında yapılan yanlışlıklar, usulsüzlükler ve yolsuzluklar. Dolayısıyla seçim yenileniyor. Demokratik bir sürecin sonucu oyarak Türkiye'deki Yüksek Seçim Kurulu'nun vermiş olduğu bir kararla biz seçimlere gidiyoruz" diye konuştu.       

"BİRBİRİMİZİN DÜŞMANI DEĞİL, RAKİPLERİYİZ"

Samsun'da gerçekleştirilen 19 Mayıs kutlamaları sırasında tüm siyasi parti liderlerinin aynı karede buluştuğu fotoğrafa ilişkin açıklamalarda da bulun Kurtulmuş, "Bu görüntü hakikaten son derece sıcak ve olumlu bir görüntü. Toplumumuzun bütün kesimleri tarafından da güzel bir şekilde karşılandı. Biz siyasi partiler olarak fikirlerimiz çok farklı olabilir ama birbirimizin düşmanı değil, birbirimizin rakipleriyiz. Dolayısıyla bu rekabet duygusu başka bir şeydir ama milli konularda bir araya gelmek, Türkiye'nin önemli meselelerinde ortak bir tavır içerisinde olmamk siyasetin doğasında olan bir şey" dedi.

Editör: TE Bilisim