Ordu ve Fatsa Ticaret borsalarının serbest piyasa fındık fiyatlarını Toprak Mahsülleri Ofisi'ne ragmen 15 TL'den açıklamasına MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt'tan çok sert tepki geldi. Beraberinde partililer ve oldukça kalabalık bir grup fındık üreticileriyle Ordu Ticaret Borsası'nın önüne gelen MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, "Bu tabelaya 15 lira yazan ve üreticimizin hakkını gaspeden, gasp etmeye çalışan zihniyete haddini bildirmek için bir araya toplandık" dedi.

NAMUS... ŞEREF... HAYSİYET... 

Ordu Ticaret Borsası önünde kalabalığa seslenen MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, "Şu anda bir saat evvel Ünye'de TMO 54 randıman fındığı 18 TL'den satın alırken, 15 lira nasıl yazıldı bu tabelaya? Ordu ve Fatsa Ticaret Borsası başkanlarına dün akşam televizyonda bir soru sordum. Dedim ki; bu 15 liraya fındığı kim aldı? Ziver Kahraman'a ve Ali Fevzi'ye soruyorum. Adamsanız, namusunuz, şerefiniz, haysiyetiniz üzerine çıkın deyin ki, şu tüccar 15 liradan fındık aldı, biz de tabelaya yazdık deyin. Manavda bile fındık 16 lirayken, 15 lira yazanlara lanet olsun" ifadelerini kullandı.

"CUMHURBAŞKANIMIZA İHANET ETMİŞTİR" 

MHP'li Enginyurt'un açıklamaları sık sık "Başkan İstifa" sloganlarıyla kesilirken konuşmasını sürdüren Enginyurt, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, fındık taban fiyatına 16,5 lira diyerek ve fiyatı Temmuz ayı bitmeden açıklayarak 8 milyon üreticinin alın terini teslim etmişken Allah bin defa razı olsun. Ordu ve Fatsa Ticaret Borsası Cumhurbaşkanımıza da ihanet etmiştir. Siz bu 15 lirayı nasıl yazdınız? Bu millete açıklayın. Pazartesi günü 15 lira bu tabelaya yazarken, Çarşamba Ticaret Borsası 16,75 TL. yazdı. O da borsa, sen de borsasın."

"FINDIK TABELASININ BAŞINA ÇUVAL GEÇİRDİN"

İşte Enginyurt'un olay açıklamaları: "Şimdi utanmadan sağı solu arıyorlar, arayı bulmaya çalışıyorlar. Utanmadan devletin güvenlik kuvvetlerine başvurup diyorlar ki, Borsa'ya saldıracaklar güvenlik tedbiri alın. Ziver sen bizi haydut mu sandın? Haydut arıyorsan aynaya bak. Biz buraya demokratik tepkimizi göstermeye geldik. Biz hakkımızı savunmaya geldik. Utanmaz adam, geçen sene bu tabelanın başına çuval geçirdin 1 yıl boyunca. Borsa her sene 1 Eylül'den sonra fiyat açıklarken, bu sene 21 Ağustos'ta bu tabelaya niye 15 lira yazdın? Bu talimatı kim verdi sana? Kim sana bu hakkı tanıdı?" 

"ORDU VE FATSA TİCARET BORSASI'NA KAYYUM ATAYIN"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı fındık taban fiyatına sahip çıkmak ve fındık üreticilerinin hakkını korumak için burada olduklarını belirten MHP'li Cemal Enginyurt, "Paranız olabilir. Servetiniz çok olabilir, ama bu milletin de Allah'ı var kimseden korkmaz bunu böyle bilin. Sayın Cumhurbaşkanı'na sesleniyorum. Sanayi ve Ticaret Bakanı'na sesleniyorum. Bu Ziver Kahraman da, Ali Fevzi de millete ihanet etmiştir. Ordu ve Fatsa Ticaret borsalarına da kayyum atansın" dedi. 

"TMO İLK FINDIĞI 18 TL'DEN SATIN ALDI"

Öte yandan 2019 yılı fındık ürününü Ordu'da ilk kez Ünye'de alan Toprak Mahsülleri Ofisi, 54 randıman gelen fındığa kilo başına 17,98 TL'lik ödeme yapacak. Fındığın ücreti en geç 20 gün içerisinde yasal kesintilerin ardından üreticinin hesabında olacak.  

TMO'NUN FINDIK FİYATLARI NE KADAR?

Ordu başta olmak üzere Giresun, Samsun, Trabzon, Derince, Polatlı ve Çorum'da şube müdürlükleri bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi, yüzde 50 randıman ve sağlam iç fındık esasına göre Giresun kalite kabuklu fındığı kilosu 17 TL'den, Levant kalite kabuklu fındığı kilosu 16,50 TL'den ve sivri kalite fındığı da kilosu 15,50 TL'den satın alacak.

Ordu'nun Ünye ilçesinde 21 Ağustos, Altınordu ve Fatsa'da 26 Ağustos'tan itibaren fındık alımlarına başlayacak olan TMO, Gölköy, Akkuş ve Kumru'da da 9 Eylül'den itibaren ürün alımına başlayacak.

ORDU TİCARET BORSASI BUGÜN FİYAT AÇIKLAMADI!

Yükselen tepkiler üzerine Ordu ve Çarşamba Ticaret Borsası bugün tabelaya fındık fiyatını yazmakken, Fatsa Ticaret Borsası ise dün olduğu gibi bugün te tabelasına 15 TL yazdı. Ünye Ticaret Borsası ise fındık fiyatlarını TMO ile aynı oranda yazdı.

Editör: TE Bilisim