ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi'nde düzenlenen TŞOF Genel Kurulu'nda konuştu. Erdoğan, Soma'da hayatını kaybeden maden şehitleri ve yakınları başta olmak üzere tüm madencileri yakından ilgilendiren yeni bazı yasal düzenlemelerin müjdesini verdi. 

"ŞEHİT YAKINLARINA KAMU İSTİHDAMI"

Soma'daki maden şehitlerine Allah'tan rahmet ve yakınlarına tekrar başsağlığı dileyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Sigortalı bir işçi hayatını kaybettiğinde, yakınlarına maaş bağlanıyordu ancak bunun için belli bir süre (900 gün) çalışmış olması gerekiyordu. Soma'da 67 şehidimizin ailesi maalesef şartları karşılayamadığı için maaş hakkından yararlanamıyordu. Şimdi biz kanunda bir değişiklik yapıyoruz, bir gün bile sigortalı olarak çalışmış olsa, vefat eden madencimizin yakınlarına maaş hakkı getiriyoruz. Ayrıca vefat etmiş madenci kardeşlerimizin prim borçlarını da siliyoruz. Böylece 67 madencimizin yakınları ayrıca maaş hakkından yararlanacak. Şehitlerimizin yakınlarından muhtaçlık şartını kaldırıyoruz. Soma'da elim kazanın meydana geldiği madende çalışan işçi kardeşlerimize, madenin kapalı olduğu dönem için işveren tarafından tam maaş ödenmesi şartını getiriyoruz. Ayrıca bu madenci kardeşlerimize çalışamadıkları dönem boyunca da işsizlik sigortası fonundan net maaşları kadar ayrıca ücret ödeyeceğiz. Soma'daki şehitlerimizin yakınlarına istihdam hakkı getiriyoruz. Şehit madencilerimizin yakınlarından bir kişi kamuda istihdam edilecek. Tüm madencilerimizi ilgilendiren önemli bir düzenleme daha yapıyoruz. Emeklilik yaşını 55'ten 50'ye çekiyoruz. İzinde geçirdikleri günler ve tatilleri de yıpranmaya dahil etmek suretiyle eğer yaş itibariyle değil de önce emekli olmak istiyorsa, bu yıpranma payını dahil etmek suretiyle madencilerimizin 43 yaşında emekli olmaları mümkün hale gelebilecek. Yitip giden canlarımız geri gelmeyecek ancak bu düzenlemeyle geride kalanların acısının bir nebze olsa hafifleyeceğini umuyor, Soma'daki madencilerimiz ve tüm madencilerimiz için bu düzenlemenin hayırlı olmasını diliyoruz."

"YURT DIŞI BORÇLANMI İMKANI"

Türk vatandaşlığından çıkarılan 1,5 milyon kişiye de yurt dışı borçlanma imkanı getirdiklerini ifade eden Erdoğan, yurt dışındaki sigortalılık başlangıç süresinin yurt içinde de geçerli olacağını, bu sayede yurt dışında yaşayan vatandaşların emeklilik için kendilerine yetecek kadar süreli borçlanabileceklerini kaydetti. Başbakan Erdoğan, ayrıca gelir testine başvurmadıkları  için kendilerine borç çıkarılan ama bu borcu ödemeyen yaklaşık 4 milyon vatandaşın borçlarını yeniden yapılandıracaklarını belirtti.

"MADENDE ÇALIŞMA SAATİNİ 6'YA İNDİRİYOR"

Esnaf ve çiftçilerin oda kayıtlarından kaynaklanan sorunlar nedeniyle oluşan kayıplarının da hazırlanan yeni tasarıyla telafi edileceğini söyleyen Erdoğan, esnaf ve ziraat odalarına bağımsız çalışanları bildirmemekten dolayı kesilen idari para cezalarının da bir defaya mahsus silineceğini bildirdi.

Yine bu tasarıyla taşeronluk, alt işverenlikle ilgili işçilerin haklarını, iş sağlığı ve güvenliğini çok köklü şekilde değiştireceklerini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Yine bu noktada yer altında çalışan işçilerimizin de haklarını yeniden düzenliyor, yıllık ücretli izinlerini 4 gün artırıyor, çalışma saatlerini de haftada 36 saat, günde ise 6 saat olarak yeniden belirliyoruz. Daha önce günde 8 saat, haftada 48 saatti. Şimdi ise günde 6 saate indiriyoruz. Niye, kendisine, ailesine çok daha fazla zaman ayırabilsin, çok daha sağlıklı kalabilsin diye. Yani 18 saati kendisine ayırabilecek, 6 saat net madende kalmış olacak."

Hükümetin bu tasarısına ek olarak AK Parti milletvekilleri tarafından çok önemli bir teklifin Meclis'e sunulduğunu, bu teklifin de herkesi yakından ilgilendirdiğini söyleyen Erdoğan, kamu alacakları ile sosyal güvenlik kurumu pirim alacaklarını yeniden yapılandıracaklarını açıkladı.

"İDARİ PARA CEZALARINA YENİDEN YAPILANDIRMA"

Mükelleflerin vergi dairesine olan ve 30 Nisan 2014 tarihi itibariyle kesinleştiği halde ödenmemiş vergi, resim, harçlar ile faiz, cezai faiz, gecikme faizleri ve gecikme zamlarının yeniden yapılandırılacağını kaydeden Erdoğan, askerlik, nüfus, trafik para cezaları ile köprü ve otoyol kaçak geçiş, seçim para cezası gibi bazı idari para cezalarının da bu yasa teklifiyle yeniden yapılandırılacağını bildirdi.

Vergi dairesine takip için gelmiş Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilmiş harç ve öğrenim kredisi borçları gibi bazı alacakların da yeniden yapılandırılacağını ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"30 Nisan 2014 itibariyle kesinleştiği halde ödenmemiş sigorta pirimi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı işsizlik sigortası pirimi, sosyal güvenlik destek pirimi ve ödenmesi imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta pirimi ve bu tür alacakları yeniden yapılandıracağız. Çıkaracağımız bu kanunla en az burada iki aylık bir başvuru süresi verilerek mükelleflerin kanundan azami yararlanmaları sağlanacak. Böylece mükellefler yapılandırılan borçlarını ya peşin ya da ikişer aylık taksitler halinde azami 18 eşit taksit halinde ödeyebilecekler."

Genel Kurul'un hayırlara vesile olmasını dileyen Erdoğan, şoförlere de şöyle seslendi:

"Trafikte aman ha, uykulu olmayın. Uykunuzdan asla feragat etmeyin. 'Benim ömrüm yollarda geçti, nasıl olsa uyumam' demeyin. Hani hep söylersiniz ya, arabaların da bazen arkasına yazarsınız; 'acele giden ecele gider' diye. Biz size emanetiz, milletim size emanet. Siz de size emanetsiniz. Trafikte azami dikkatli olmanızı sizlerden rica ediyorum. Siz sevenleri buluşturuyorsunuz, bunu yaparken lütfen sevenlerinizden uzaklaşmayın."
Editör: TE Bilisim