İSTANBUL - 7 Haziran 2015 günü yapılacak olan 25.Dönem Genel Seçimleri öncesinde bir Ordulu aday adayı da İstanbul'dan çıktı. Aslen Aybastılı olan Avukat Yegâne Güley, İstanbul 3.Bölge'den CHP Milletvekili aday adayı olduğunu açıklayan ilk isim. Özellikle bir çok önemli sosyal sorumluluk projelerine verdiği destekleriyle de tanınan Avukat Yegâne Güley, eğitim, çevre ve engelli hakları, kadın ve çocuk hakları, gençlik ve spora karşı duyduğu ilgisiyle de biliniyor. Filmlere konu olacak bir özgeçmişe de sahip olan Güley, 2011 Milletvekili Genel Seçimleri'nde de CHP'den İstanbul 3.Bölge 22.Sıra Milletvekili adayı olmuştu.

Avukat Yegâne Güley, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, AKUT, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Buğday Derneği ve Doğa Derneği üyesi. Adım Adım Oluşumu (www.adimadim.org) Yönetim Kurulu Üyesi, 2006-2008 yılları arasında İngiliz Virjin Adaları Triatlon Federasyonu Başkanlığı, 1998'de University College London Lisansüstü Hukukçular Derneği Başkanlığı, Türk Derneği Kuruculuğu ve Başkanlığı, Hukuk Fakültesi Öğrenci Temsilciliği gibi görevlerde de bulundu. Aynı zamanda Dağcılık Kulübü üyesi. 

AVUKAT YEGANE GÜLEY KİMDİR?

1 Ocak 1972 yılında Ordu'nun Aybastı İlçesi'nde doğdu. İlkokulu Aybastı'da bitirdikten sonra devlet parasız yatılı okul sınavlarını kazanıp İstanbul Kız Lisesi'ne (Cağaloglu Anadolu Lisesi) girdi. Buradan 1988 yılında mezun oldu. 1991 yılında uluslararası kültürel değişim programı kapsamında 'au pair' (anne yardımcılığı) olarak İngiltere'ye gitti. Lisede Fransızca okumuş olmasına ve gittiğinde hiç İngilizce bilmemesine rağmen, 2 yıl sonra Oxford Brookes Üniversitesi'nin Hukuk&Finansman ve Muhasebe lisans programına kabul edilmeyi başardı. Kaydını o yıl dondurup, Londra'da oturduğu bölge belediye bursunu hak ettiği 1994'de, lisan eğitimi için Oxford Brookes Universitesi'ne başladı ve bu eğitimini 1997 yılında iyi dereceyl tamamladı.  

Uluslararası Bankacılık ve Finansman Hukuk masterini (LL.M) University College London'da 1998'de tamamladı. İngiltere'deki yüksek eğitimini üniversitede ve fastfood lokantalarında çalışarak kendisi finanse etti. 2000 yılında New York Baro sınavlarını başarıyla kazanıp, 2001'de New York Barosu üyesi oldu. 2003 yılında İngiltere & Galler Solicitor (Avukat) sınavlarını tamamlayıp, avukatlık ruhsatını aldı ve 2007'de İngiliz Virjin Adaları, Doğu Karayipler Barosu üyesi oldu. 2009 sonunda Türkiye'ye döndükten sonra 2010'da 9 Eylül Üniversitesi'nde hukuk denklik sınavlarını tamamlayıp, 2012'de İstanbul Barosu'na üye oldu. 

1998-2004 yılları arasında Shearman & Sterling, Norton Rose ve Fresfields Bruckhause Derringer Londra ofislerinde, 2004-2008 yılları arasında Ogier, İngiliz Virjin Adaları, Doğu Karayipler Ofisi gibi Dünya'nın önde gelen hukuk firmalarında bankacılık ve finansman hukuku üzerine çeşitli konumlarda çalıştı. 

1998'den bu yana sportif etkinlikler aracılığı ile kaynak yaratma konsepti ile otizmli çocuklar yararına Londra Maratonu'nu, UNICEF yararına New York ve Chicago Maratonlarını koştu. Kanserli çocuklar için 5 bin 895 metre yükseklikteki Afrika'nın Kilimanjaro Dağı'na tırmandı. 2009'da Türkiye'ye döndükten sonra da sosyal farkındalık yaratma projelerinde çalışmalarına devam etti. Türkiye'de sportif etkinlikler aracılığı ile sivil toplum kuruluşlarına kaynak yaratma konseptini ve spor kültürünü yaymayı misyon edinmiş bir sivil toplum inisiyatifinin yönetim kurulu üyeliğini yaptı. 2012'de İstanbul Maratonu'nu TEGEV yararına koşarken, aynı zamanda 14 yaşında tekerlekli sandalye bağımlısı Fransız Maten'i maraton boyunca (42 km. 195 m.) iten ekipte yer aldı. 2013 Boğaziçi ve AKUT 2014 Boğaziçi Yarışları'nı da Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği yararına yüzdü. Bunun gibi sayısız sosyal sorumluluk projelerinde yer ve görev aldı. 

İnsan hakları hukuku her zaman ilgi alanı içinde olduğundan, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde İnsan Hakları Hukuku üzerine özel öğrenci statüsünde insan hakları hukuk dersleri aldı. Yaklaşık 18 yılı yurt dışında geçirdikten sonra (13 yıl İngiltere, 5 yıl İngiliz Virjin Adaları, Karayipler) ve sırtında çantası Uzak Doğu'da 5 ay süren bir gezinin arkasından Kasım 2009'da Türkiye'ye döndü. Hep Türkiye'ye dönüp ülkesi için bir şeyler yapması gerektiğinin bilinci ile yaşadı. Özellikle son yıllarda bazı konulardaki geriye gidişin durdurulmasının ancak CHP'nin başarılı olması ile mümkün olacağını düşünüyor ve bunda kendisinin de payı olsun istiyor.

Hayatı boyunca politika ile çok yakından ilgilendi. Kapı kapı dolaşıp broşür dağıtmak, seçim günü partili seçmeni arayıp oy vermesini hatırlatmak gibi görevler alarak, 2000-2003 yılları arasında Londra'da Greenwich Bölgesi'nde İsçi Partisi için genel ve yerel seçimlerde aktif olarak çalıştı. 2004 İngiliz İşçi Partisi Kurultayı'na katıldı. 2008 Amerikan Başkanlık (aday ön seçimleri dahil) seçimlerini çok yakından takip etti. Halen hem Amerikan hem de İngiliz siyasetini yakından takip ediyor ve bu bağlamda dış ve uluslararası politika konusunda donanımlı, dürüst, çalışkan, içten, samimi, dinamik bir aday olarak kendini tanımlıyor. 
Editör: TE Bilisim