ANKARA - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Soma'daki maden faciası sonucunda yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. En büyük felaketlerden biriyle karşı karşıya bulunulduğunu ifade eden İslam, "Soma'da hayatını kaybeden bütün arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum. Gerçekten acımız çok büyük" dedi.

Bütün toplantıları iptal ettiklerini belirten İslam, "Tüm bakanlar, hükümet olarak konuyla ilgileniyoruz. Çok acı içindeyiz. Ama geride kalanlar için ve şu anda galerilerde mahsur bulunan arkadaşlarımız için elimizden geleni yapmak için hazırlıklarımız devam ediyor" diye konuştu. Olay meydana geldiği andan itibaren konuyla ilgilenmeye başladıklarını söyleyen İslam, bakanlığın bu tür olaylardaki sorumluluğunun, görevinin akut durum ortadan kalktıktan sonra başladığını belirtti. Bakan İslam, "Çünkü biz daha ziyade sosyal ve psikolojik rehabilitasyonla ilgili görevleri üstlenmiş bir bakanlığız. Ben Sayın Başbakan Yardımcımızla görüştüm. Onlar şu anda bölgedeler. Sayın Taner Yıldız ile ve Sağlık Bakanımız ile görüştüm. AFAD bünyesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

"REHABİLİTASYON İÇİN 300 PERSONEL HAZIR"

İlk etapta yapılanlar hakkında bilgi veren Bakan İslam, bölgede ailelere destek olabilmek için sosyal ve psikolojik rehabilitasyon açısından 300 kişilik uzman havuzu oluşturduklarını ifade etti. İslam, bu kişilerin ihtiyaca göre civar bölgelerden afet bölgesine naklini sağlayacaklarını söyledi. Psikologlar ve sosyal çalışmacıların peyderpey bölgeye intikal ettiğini bildiren İslam, bölgede AFAD başkanlığında bir acil durum masasının kurulduğunu, bakanlığın iki müsteşar yardımcısının, daire başkanlarının, sosyal çalışmacıların işin içinde olduğunu belirtti.

"ELİMİZDEN GELEN ÇABAYI SARFEDİYORUZ"

Şu anda bölgede yeteri kadar personelin olduğunu ifade eden İslam, yaralılarla bire bir irtibat kurulduğunu, yaralı ve şehit aileleriyle de görüşmelerin başladığını bildirdi.

Bakan İslam, "Yarından itibaren de ben ve Sayın Müsteşarımız ailelerimize yardım edebilmek açısından bölgede olacağız. İlk etapta cenazelerin kaldırılabilmesi ve ailelerin acil ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için bölgede bulunan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarımıza ve mağdur ailelerin yaşadığı ilçeler hesaba katılarak bir bütçe aktarımı gerçekleştirdik, bugün" diye konuştu. Ailelerin bir şeye ihtiyaçlarının kalmaması için ellerinden geleni çabayı sarfettiklerini belirten İslam, "Bakanlığımız diğer bakanlıklarla ve AFAD ile Başbakanlıkla koordinasyon halinde iş ve işlemlerimizi yürütüyoruz. Tekrar milletimizin başı sağolsun. Allah bir daha bize böyle felaketler göstermesin" diye konuştu.

"AİLELERLE TEK TEK GÖRÜŞÜLECEK"

Bölgeye giden personelin yürüteceği çalışmalara da değinen Bakan İslam, bu konuda bakanlığın tecrübesi olduğunu anımsattı. İslam "Daha önce Van depremi, Reyahanlı olayları, Kırıkkale'deki patlama sırasında yaptığımız hizmetler bize iyi bir tecrübe kazandırdı. Keşke olmasaydı ama böyle bir hazırlığımız zaten mevcut" dedi.

Ailelerin sosyo-psikolojik açıdan desteklenmesi hususunda devreye giren bir kurum olduklarını ifade eden İslam, "Ailelerimizle tek tek görüşürüz. Onların ihtiyaçlarını tespit ederiz akut dönem sonrasında. O ihtiyaçları gidermek için bütün imkanlarımızı seferber ederiz" diye konuştu.

Bakan İslam, AFAD'ın yanı sıra Çalışma Bakanlığı, SGK, Sağlık Bakanlığı ve diğer kurum ve kuruluşlarla paralel çalıştıklarını söyledi.

"BÖLGEYE 1 MİLYON LİRA AKTARILDI"

Hayatını kaybedenlerin 'şehit' olup olmadığına ilişkin yapılan tartışmalara da değinen İslam, şöyle devam etti:

"Orada hayatını kaybeden arkadaşlarımız elbette görev şehididir. Ancak burası bir özel sektör kurumu olduğu için bu konudaki sosyal güvence hakları SGK üzerinden yürütülür. Ben sabah SGK Başkanımızla da bu konuda bir görüşme yaptım. Onlar ilgili çalışmaları yapıyorlar. Sosyal, maddi haklar dolayısıyla, yapılacak iş ve işlemler konusunda hazırlar. Biz de herhangi bir ihtiyaç duyarlarsa yardım ve desteğe hazır olduğumuzu kendilerine bildirdik."

Bölgeye aktarılan maddi yardım konusuna da değinen İslam, "İlk etapta bugün bölgeye 1 milyon lira gönderdik. Ama bu göndereceğimiz son rakam değil. İhtiyaca göre tekrar değerlendireceğiz" diye konuştu.
Editör: TE Bilisim