ANKARA - AK Parti Ordu Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Mustafa Hamarat, kamuoyunda 'İç Güvenlik Paketi' olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda değişiklik yapan tasarısıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. 

Muhalefet partilerinin bütün engellemelerine rağmen TBMM'de görüşülmeye başlanan 125 maddelik yasa tasarısının ilk 17 maddesinin kabul edildiğini söyleyen Hamarat, muhalefetin kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını, İç Güvenlik Paketi'nin özgürlükleri kısıtlamak şöyle dursun, özgürlükleri tam anlamıyla güvence altına aldığını ve istismarların önüne geçildiğini kaydetti.

"MOLOTOF, TAŞINMASI YASAK MADDE KAPSAMINA ALINIYOR"

Hamarat İç Güvenlik Paketiyle getirilmek istenen düzenlemeleri şöyle sıraladı:

"Toplantı veya gösteri yürüyüşlerinde, havai fişek, molotof, demir bilye, sapan bulundurulması ve taşınması yasak olan maddeler kapsamında yer alacak, bunları taşıyanlara verilen cezalar artırılacak."

"YÜZÜNÜ MASKEYLE KAPATANLARA CEZA GELİYOR, POLİS SİLAH KULLANABİLECEK"

"Toplantı ve gösteri hakları istismar edilerekterör örgütlerinin propagandasına dönüştürülen yürüyüşlerde, yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara hapis cezası uygulanacak. Polis, okul, kamu binası, ibadethane gibi yerlere molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran, saldırıya teşebbüs edenlere karşı, saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla ve etkisiz kılacak ölçüde silah kullanabilecek. Toplantı ve Gösteri yürüyüşlerinde polise kişiyi tehlikelere karşı koruma, uzaklaştırma tedbiri getiriliyor."

"ZARAR VEREN, ZARARI KARŞILAYACAK"

"Gösteri ve eylemlerde vatandaşa ve kamu mallarına verilen zararlar, zarar verenden rücu edilecek, bu konuda zamanaşımı süresi iki katına çıkartılıyor. 24 saat içinde hakim kararı almak koşuluyla, Polise suçüstü hallerinde ve ağır suçlarda 24 saate kadar gözaltı yetkisi veriliyor. Polise acele hallerde arama kararı verebilmesi imkanı getiriliyor. El ile dıştan kontrol hariç, kişinin üstü, eşyası, aracının görünmeyen bölümlerinin aranması; mülki amirin görevlendireceği kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sözlü emriyle yapılabilecek."

"MÜLKİ İDARE AMİRLERİ DOĞRUDAN EMİR VEREBİLECEK"

Vali, kolluğa suçun aydınlatılması, faillerinin bulunması için doğrudan emir verebilecek. Kaymakam da ilçede aynı yetkiyi kullanabilecek, Vali ve kaymakamların kamu düzenini sağlamaya yönelik tedbirlerine uymayanlara hapis cezası getiriliyor. Kiralık araçlarla suç işlemeye engel olacak önemli bir düzenlemeler geliyor. Araç kiralama şirketleri, kiralanacak tüm araçlarda coğrafi yer tanımlamasını sağlayan sistem veya sistemler kuracak. Karakola gelmek istemeyen mağdur, müşteki ve tanık isterse ev ya da işyerinde ifade verebilecek."

"BONZAİ UYUŞTURUCU MADDE KAPSAMINA ALINIYOR"

"Son dönemlerde gençler arasında kullanımı yaygınlaşan ve toplumsal bir risk haline dönüşenBonzai, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti suçuna verilecek cezalar kapsamına alınıyor. Polis Eğitimi çağdaş ve demokratik sisteme uygun hale getiriliyor. Emniyet teşkilatı yeniden yapılanıyor, polisler kıdeme göre değil, liyakata göre terfi edecek."

"JANDARMA İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NA BAĞLANIYOR"

"Güvenlikte koordinasyon için Jandarma sicil ve atama yönünden de İçişleri Bakanlığı'na bağlanıyor. İstihbari dinlemelerde hukuka aykırılıkları önlemek için TBMM Denetimi getiriliyor."  

Milletvekili Hamarat, İç Güvenlik Paketinin, muhalefetin her türlü engelleme girişimine rağmen TBMM'den geçirileceğini, Ak Parti olarak bu konuda kararlı olduklarını belirtti.  Hamarat, "Birileri kaos planları yapsa da, sandıktan çok sokaktan medet umsa da, Ak Parti'nin amacı; toplumun huzur ve sağlığı, bireysel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınmasıdır. AK Parti'nin amacı aynı zamanda toplantı ve gösteri hakkının istismar edilip, özgürlük bahanesiyle, elinde molotof, yüzleri maskeli kişilerce, sokaklarımızı yakılıp, yıkılmasının, kamu mallarına ve vatandaşlarımıza zarar verilmesinin engellenmesidir." dedi.
Editör: TE Bilisim