Ordu Valiliği ve Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Fındık Hasat Şöleni'nde bir konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sözlerine "Sizlerle Karadeniz'in mavi boncuğu cennet yurdun zümrüt ocağı Ordu'da olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum sizlere Sayın Cumhurbaşkanımızın selamıyla geldim" diyerek başladı. 

"FINDIK KARADENİZ İNSANININ BABA OCAĞI DEMEK"

Fındık hasadının bereketli olmasını dileyen Bakan Pakdemirli, fındığın başkenti ve ekonominin lokomotifi Ordu'nun, bakanlığın da önemli bir üssü olduğuna dikkat çekerek, fındık denince akla ilk olarak Karadeniz Bölgesi'nin geldiğinin altını çizerek, "Bugün bölgede 592 bin aile 728 bin hektar alan üzerinde dünyanın en kaliteli fındığını yetiştiriyor. Meyvesinden yağına bu vesileyle bölgemiz insanına fındık üretiminde işlenmesinde ve ticaretinde gösterdikleri gayret ve verdikleri emeklerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum.  Fındık Karadeniz insanının baba ocağı demek" şeklinde konuştu. 

"TMO ZARAR ETMEDİĞİ SÜRECİ İYİ FİYAT GELECEK"

Fındığın meyvesinden yağına, kabuğundan yaprağına kadar ekonomik değeri ve besin değeri çok yüksek bir ürün olduğunu yenileyen Bakan Pakdemirli, "Yeri geliyor bu ürünleri bir yıldan fazla saklamak zorunda kalıyoruz. O yüzden kaliteli ürünleri alıp tekrar değerlendirip zarar etmediğimiz sürece, biz hep iyi fiyatlarla sizlerin karşısına çıkacağız" diye konuştu. 

"ÖDEMELER 15-20 GÜN İÇERİSİNDE YAPILACAK"

Fındık üreticilerinin Toprak Mahsulleri Ofisi'ne fındık satmaları durumunda ürünlerini belirlenen kriterlere uygun şekilde hazırlamalarını ve alım noktalarına getirmelerini isteyen Bakan Pakdemirli, "Kabuklu fındık üretenleri sağlam iç fındık oranı yüzde 40 ve üzeri rutubet oranı yüzde 6'ya kadar, buruşuk iç fındık oranı yüzde 10'a kadar çürük ve bozuk iç fındık oranı yüzde 3 ve 6, çatlak kırık ve kabuklu fındık içerisinde olan iç fındık oranı yüzde 5 ve 6, yabancı madde oranı taş toprak vb. yüzde 0.5 ve altı olan tüm fındıklar satın alınacak olup ödemeler en geç 15 ila 20 gün içerisinde yapılacaktır" dedi. 

Fındık üreticilerine tavsiyelerde de bulunan Bakan Pakdemirli, "Alım esnasında zorluk çekmemeleri için ürünlerini kurutmaları sağlıklı olarak koruyabilecekleri çuvalların içine koyarak alım noktalarına getirmeleri, İl İlçe Tarım Ve Orman müdürlükleriyle irtibata geçerek Çiftçi Kayıt Belgelerini güncellemeleri, ürünlerini randevu tarihinde TMO alım noktalarına getirmeleri önem arz etmektedir" dedi. 

"YERLİ VE MİLLİ GIDA VURGUSU"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, fındık için ilk kez 'yerli ve milli' vurgusu yaparak, "Bu alanda ne kadar çok üreticimiz olursa, fındığın geleceği de o kadar çok sigorta altına alınmış olur. Bu sebeple yerli ve milli gıda olan fındık sanayisinin gelişmesi için her türlü adımı atacağız ve bu inisiyatiflerin de her zaman yanında olacağız" dedi. 

Editör: TE Bilisim