TBMM Genel Kurulu'nda 'Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun Teklifi'nin 9'uncu Madde Görüşmeleri' sırasında söz alan MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, Meclis kürsüsünde "Yine yeşerdi fındık dalları acep ne olacak üreticinin halları" diyerek sözlerine başladı.

"YENİ OYUNLAR SAHNEYE KOYULUYOR"

İşte Enginyurt'un açıklamaları:

"Fındık  zamanı hemen geliyor. Şimdi yeni fındık sezonunda üreticiler bizleri arıyor. Tarım Bakanlığı ve TMO'dan gelecek haberleri bekliyor. Yeni oyunlar sahneye koyuluyor. ABD'de bir toplantı yapılıyor. O toplantıda özellikle kendisine ihracatçı diyenler, 850 bin ton fındık rekoltesi olduğunu söyleyerek bu sene fındık rekoltesinin çok olduğu algısıyla fındık alivre satışçıların elinde peşkeş çekilmeye çalışılıyor." 

"FİYAT EN AZ 20 TL OLMALI"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal'ın geçtiğimiz aylarda Ordu'da düzenlenen Fındık Çalıştayı'nda verdikleri sözleri hatırlatan Enginyurt, şu ifadeleri kulllandı:

"Biz bu söze güveniyoruz, itimat ediyoruz. Milletimiz de bu sözün hayata geçmesini bekliyor, ama geçen seneki gibi Ekim ayında beklemiyor. Çünkü fındık 15 TL. civarında bir rakamla satış görünce bu sene üretici ciddi anlamda bahçesiyle ilgilendi. Yüzde yüz artan ilaç ve gübre fiyatlarına rağmen bahçesine bakım yaptı. Fındık amele fiyatları çok yüksek olmasına rağmen fındıkm toplamak için köylerine çekilmeye başladılar. Bu insanlar fındık pazara inmeden fındık fiyatının açıklanmasını bekliyor. Biz buradan AK Partili dostlarımız aracılığıyla bizi izlediğine inandığımız Tarım Bakanı, TMO Genel Müdürü ve Sayın Cumhurbaşkanımız'a seslenmek istiyor ve diyoruz ki, fınhdık üreticisi hakkını Ekim ayı gelmeden bekliyor, ilan edilmesini istiyor. TMO, en az 20 lira olarak fındık taban fiyatını açıklamalıdır diyor. Bu 20 lira rakamı afaki bir rakam değildir. TMO 2018 fındığını 18 TL'den satmıştır ve bizde yıllardır gelenek haline gelmiştir. Son satılan rakam taban fiyatı oluşturmuştur. 18 TL artık yerleşik bir fiyat olarak kabul edilmeli, ama maliyet artışları, akaryakıttaki artışlar da dikkate alınarak üreticinin bu sene yüzünün gülmesi için 20 TL olması gerektiğini ifade ediyorum." 

Editör: TE Bilisim