ANKARA - Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "İlk defa Türk demokrasi tarihinde bir iktidar partisinde böylesi bir devir teslimle, hiçbir ihtilaf olmadan, hiçbir farklı görüş ya da herhangi bir şekilde farklı izlenim sahibi olmadan, tam bir birliktelik halinde böyle bir devir teslim gerçekleşmiş olacak. Daha önceki iktidar partilerinde yaşanan güç mücadelesi, kıyasıya sürdürülen siyasi rekabetler bugün Ak Parti’nin ahlak ve erdem merkezli siyasetini de açık bir şekilde ortaya koymuştur" dedi.

Ak Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresinde geçerli bin 388 oydan, bin 382'sini alarak Ak Parti'nin ikinci genel başkanı seçilen Ak Parti Konya Milletvekili ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, resmi sonuçların açıklanmasının ardından, eşi Sare Davutoğlu ile salonda tur atarak partilileri selamladı ve kırmızı karanfiller dağıttı. 

Selamlamanın ardından partililere teşekkür konuşması yapan Davutoğlu, "Zatıma gösterilen teveccüh beni ağır bir sorumluluğu üstlenmekle karşı karşıya bıraktı. Allah bu sorumluluğun gereğini yapabilmek kudretini bize nasip etsin, mahcup eylemesin" dedi.

Birkaç özel teşekkür etmek istediğini vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanımıza hem partimiz hem ülkemiz hem demokrasi geleneğimiz açısından bir kez daha teşekkürlerimi arz etmek istiyorum. Kendilerinin göstermiş oldukları teveccüh, biraz önce zikrettiğim, o büyük sorumluluğu bundan sonra hakkıyla yerine getirmek konusunda bana güç vermektedir. Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürümüz, burada yaşanan atmosfer ile ilgilidir, Türk demokrasi tarihiyle ilgilidir. Bugün ve yarın Türk demokrasi tarihinde iki ilki yaşamış olacağız. İlk defa Türk demokrasi tarihinde bir iktidar partisinde böylesi bir devir teslimle hiçbir ihtilaf olmadan, hiçbir farklı görüş ya da herhangi bir şekilde farklı izlenim sahibi olmadan tam bir birliktelik halinde böyle bir devir teslim gerçekleşmiş olacak. Daha önceki iktidar partilerinde yaşanan güç mücadelesi, kıyasıya sürdürülen siyasi rekabetler, bugün AK Parti’nin ahlak ve erdem merkezli siyasetini de açık bir şekilde ortaya koymuştur. Bunda Sayın Cumhurbaşkanımızın bütün bu süreci istişare temelli yürütmesinde ve ortak aklı hayata geçirerek, harekete geçirerek bu değişimi sağlamasında büyük bir rolü vardır. Türk demokrasi tarihinde ilk kez iktidar partisinde böylesi bir geniş devir teslim yapılmaktadır."

"ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE BİR İLK"

Ahmet Davutoğlu, yarın Türk demokrasi tarihinde bir ilk daha yaşanacağını ve aynı siyasi hareketten gelen iki cumhurbaşkanı arasında, ilk defa bir devir teslim töreni gerçekleştirileceğine işaret ederek, aynı siyasi hareketten gelen Atatürk ve İsmet İnönü arasında da devir teslim töreni yapılamadığını anımsattı.

Davutoğlu, "İlk defa Türk demokrasi tarihinde Meclis tarafından seçilen ve AK Parti grubunun desteğiyle Cumhurbaşkanlığına gelen Sayın Abdullah Gül, yarın halkımız tarafından doğrudan seçilen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a görevini devredecektir. Bu da AK Parti hareketinin farkını ortaya koymaktadır. Bütün bunların gerçekleşmesinde Sayın Cumhurbaşkanımızın, AK Parti lideri olarak ve AK Parti’nin oluşumundan ve geleneğinin oturmasından birinci derecede sorumluluk sahibi olarak taşıdığı tarihi bir katkı var. Biz, AK Parti kadroları olarak Türkiye Cumhuriyeti ve demokrasi tarihimizin siyasi geleneği itibariyle Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürü bir kez daha borç biliyorum" ifadelerini kullandı.

Kongre Divan Başkanlığına, delegelere, kongreye katılmak için yurt dışı ve yurt içinden gelen davetlilere teşekkür eden Davutoğlu, "En büyük teşekkürüm, bu kongre bu coşkuyla yaşanmışsa 30 Mart seçimlerinde bize büyük bir destek vermiş olan ve bu desteğini Cumhurbaşkanı seçimlerinde 10 Ağustos’ta bir kez daha çok daha güçlü şekilde göstermiş olan aziz milletimize ve halkımıza" dedi. 

"Halkımızın desteği arkamızda oldukça, Edirne’den Ardahan’a kadar, Hakkari’den Muğla’ya, Sinop’tan Mersin’e, doğusu, kuzeyi, batısı, güneyiyle halkımızın desteği arkamızda oldukça, Allahın izniyle daha kat edilecek çok yol var" diyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Katedecek gücü de kendimizde görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız konuşmasında bize bir emanet tevdi etti, bir mesaj iletti. Bundan sonraki bir üst seçimi hedef gösterdi, 2015, 2019 ve 2023. İlk hedef 2015. İnşallah 2015 seçimlerinde çok güçlü bir destekle Anayasa’yı değiştirebilecek bir çoğunlukla Meclis’e gelmemiz mümkündür. Ben bunu başaracağımıza inanıyorum. Çünkü aramızdaki birlik, beraberlik ve tesanüt bunu gerçekleştireceğimizin işaretidir. 2015 yılında bu emaneti devralmamız halinde, 2019 yılına kadar değerli bir dört yılımız olacak. Bir seçim maratonuna girmeyeceğimiz, tribülans oluşturma niyetlerinin hiç bir zaman gerçekleşmeyeceği bir istikrar dönemine gireceğiz. Bütün temel sorunlarımızı, Anayasa başta olmak üzere, özgürlükler, siyasi reformlar, ekonomik reformlar ve ekonomimizin dinamizmini harekete geçirecek şekilde hukuk düzeninde yapılacak reformlar, bütün bunlar, 2015 ve 2019 yılları arasını bir anlamda biraz önce zikrettiğimiz yeni Türkiye’nin inşasında önemli konuma getirecektir."

Davutoğlu, milletten aldıkları destek yanında, seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çankaya’daki varlığının da önemine işaret ederek şöyle devam etti:

"Türkiye’de maalesef anayasalar dururken özellikle 1982 Anayasası bir varsayımla yapılmıştır. O da şudur; bu millet doğru tercih edemez, yanlış başbakanlar getirebilir, dolayısıyla cumhurbaşkanlarını öylesine bir mekanizmayla seçelim ki bir fren rolü oynasın. Türkiye’de silah gösterilerek adaylıktan çekilmiş Ali Fuat Başgil, Meclis basılarak neredeyse cumhurbaşkanlığına getirilmek istenenler olmuştur.

Şimdi artık bu dönemde ne cumhurbaşkanlığı makamı devlet adına milletin iş başına getirdiği hükümeti denetleme makamıdır ne de başbakanlık, cumhurbaşkanlığıyla bir şekilde farklı telakkilere sahip konumdadır. İnşallah  milletimizden destek almış, seçilmiş cumhurbaşkanı ve seçilmiş başbakan ile gerçek anlamda bir sıçrama dönemi yaşayacağız."

Davutoğlu, kongreye katılan misafirlere ve delegelere ayrıca teşekkür etmek istediğini ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bugün bu sıcakta yoğun bir şekilde terlemeye rağmen dinamizmlerini kaybetmemiş oldular ama bunun da bir hikmeti var diye düşünüyorum. Sayın cumhurbaşkanımız, ‘bundan sonra terleyen cumhurbaşkanı, terleyen başbakan olacak’ demişti. Gördüğünüz gibi birlikte terledik. Alınterinin karışmadığı hiçbir sonuç helal değildir. Alınterinin karışmadığı emek nasıl helal olmazsa, millet adına dökülen terin karışmadığı siyasi mücadele de helal olmaz. Biz millet adına enerji harcamaya her türlü zorluğa direnmek üzere yollara çıktık. Allah bu yolda ayaklarımızı sabit eylesin, bu yolda bizleri kudretli, şefkatli devletin yönetiminde, erdemli siyaseti hayata geçirme basiretini bize nasip eylesin. Sayın cumhurbaşkanımıza ve değerli divan üyelerine, değerli Bakanlar Kurulu üyelerimize ,MKYK üyelerine, il başkanlarımıza, belediye başkanlarımıza, çok değerli milletvekillerimize, delegelerimize bendenize gösterdikleri teveccüh için teşekkürlerimi burada ifade etmek istiyorum."

Davutoğlu'nun konuşmasının ardından Divan Başkanı Haluk İpek, Ak Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresinin kapandığını ilan etti. 
Editör: TE Bilisim