ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, TBMM Danışma Kurulu tarafından "Parlamento diline aykırı kelimeler ve deyimler listesi" hazırlanmasını ve bu kelimeleri kullanan milletvekillerine yaptırım uygulanmasını öngören İçtüzük değişikliği teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. 

Parlamentonun dilinin farklı bir dil olduğunu, parlamento üyelerinin birbirine son derece zarif ifadeler kullanmaları gerektiğini belirten Ekşi, birçok ülkenin bu sorunu çözüme kavuşturduğunu ancak TBMM'nin kendi dil sorununu çözemediğini kaydetti. 

Ekşi, bu amaçla TBMM Başkanlığı'na bir kanun teklifi sunduğunu kaydetti. Ekşi'nin teklifi, İçtüzük'te bir değişiklik yaparak, Danışma Kurulu tarafından "Parlamento diline aykırı kelimeler ve deyimler listesi" hazırlanmasını ve bu kelimeleri kullanan milletvekillerine yaptırım uygulanmasını öngörüyor. 

Saygınlığını korumak isteyen her parlamentonun, parlamento diline yakışmayan ve yaptırım gerektiren kelimeleri, deyimleri tespit edip milletvekillerine duyurarak sorunu çözdüğünü belirten Ekşi, "İşte bu nedenle sadece TBMM Genel Kurulu'nda konuşurken değil milletvekilleri birbirine hitap ederken de kullanılmayacak kelimelerin TBMM Danışma Kurulu tarafından belirlenerek ilan edilmesi gerekli ve doğrudur" dedi. 
Editör: TE Bilisim