ANKARA - TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Mansur Yavaş'ın başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi'nin Yüksek Seçim Kurulu'ndan bilgi istemesiyle ilgili soruyu yanıtladı. 

"YSK KARARLARI İÇİN AYM'NE GİDİLEMEZ"

Bakan Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin Ankara seçimlerinin iptaline ilişkin açılan davayı inceleme yetkisinin olmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "AYM'ye bireysel başvuru yolu ancak yargı kararlarına karşı yapılabilecek bir yoldur. Oda yargı yolu tüketildikten sonra. YSK kararlarına karşı AYM'ye bireysel başvuru yoluna gidilemez. Anayasa hükmü çok açık. Anayasa diyor ki, 'secime ilişkin ihtilafları kesin olarak karara bağlamak YSK'nin görevidir.' Bunun anlamı şu? YSK'nin kararları kesindir, yargıya taşınamaz. Bireysel başvuru yoluyla olsa da taşınamaz. Ancak anayasa bununla da yetinmiyor 'YSK kararlarına karşı hiçbir merciye başvurulamaz' diyor. Çok açık. Yani herhangi bir yargı merciine de başvurulamaz, bireysel başvuru yoluna da başvurulamaz. Böyle bir yolu anayasa bizzat kendisi kapatıyor. O nedenle AYM'nin bireysel başvuru yoluna giden herhangi bir vatandaşımızın bu yöndeki istemini esasa girmeden, ön incelemeden kabul edilemez görüp reddetmesi gerekir." 

Bunun açık bir anayasa hükmü olduğunu yineleyen Bozdağ, "AYM'nin ek bilgi istemesi Twitter kararında olduğu gibi yasanın vermediği bir yetkiyi kullanma gibi bir girişim olarak görüyorum" dedi. YSK'nun kararlarının AYM'nin incelemesine tabi tutulamayacağını vurgulayan Bozdağ, aksi takdirde Türkiye'de seçimleri kesinleştirme imkanı olmayacağını, seçimlerin bitmeyeceğini söyledi. Seçimlere mahkemelerin karışmaması gerektiğini ifade eden Bozdağ, "Seçimleri partiler yapıyor, bizim sistemimizde partiler yönetiyor, oylamayı partiler yaptırıyor, sayımı dökümü partiler yapıyor, tutanakları partiler birleştiriyor. YSK'de bile son kararı partilerin olduğu heyetler veriyor" diye konuştu. 

Anayasada ve kanunlarda seçimlerin güvenliği bakımından her türlü tedbirin alınmış olduğuna işaret eden Bozdağ, şunları kaydetti: 

"Türkiye'nin bugüne kadar seçimlere ilişkin güvenlik konusunda en ufacık bir eleştiri aldığını hatırlamıyorum. En başarılı yaptığımız iş sağlıklı seçim yapmaktır. Türkiye bu yönüyle dünyaya örnek olmuştur. Son mahalli idareler seçimi de gayet sağlıklı ve başarılı geçmiştir. Her türlü eleştiri de daha sonra YSK kararlarıyla da sona ermiştir. Umarım AYM işin esasına girmeden bunu reddeder. Eğer işin esasına girerek bir karar verirse bana göre anayasayı da kendi kuruluş kanununu da çiğnemiş olur." 

"DOĞMAMIŞ ÇOCUĞA DON BİÇMEYELİM"

Bozdağ, gazetecilerin, "(AYM'nin verdiği karar YSK'yi bağlamaz) diyebilir miyiz?" sorusuna, "Daha henüz doğmamış çocuğa don biçmeyelim arkadaşlar" karşılığını verdi. 
Editör: TE Bilisim