ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın Bakanlar Kurulu'na yaptığı sunumun rutin bir çalışma olduğunu belirterek, "Faiz noktasındaki yaklaşımlarını asla olumlu bulmuyorum. O yaklaşımı kabul etmiyorum. Bu konudaki şeyleri zaten kendilerine tarafımızdan da iletilmiştir" dedi.

Başbakan Erdoğan, partisinin TBMM'deki grup toplantısının ardından, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın dün Bakanlar Kurulu'nda yaptığı sunumun hatırlatılması ve faiz politikalarıyla ilgili soru sorulması üzerine Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın Bakanlar Kurulu'na yaptığı sunumun rutin bir çalışma olduğunu söyledi.

Erdoğan, "Faiz noktasındaki yaklaşımlarını asla olumlu bulmuyorum. O yaklaşımı kabul etmiyorum. Bu konudaki şeyleri zaten kendilerine tarafımızdan da iletilmiştir" dedi.

Başçı'nın, faiz yükseldikçe enflasyonunun yükseleceğinin "faiz sebeptir, enflasyon netice" iddiasında bulunduğunu belirten Erdoğan, bu ayki enflasyon rakamlarının açıklandığını, yüksek faiz nedeniyle enflasyonunun düşürülemediğini, enflasyonun iki haneli rakamları zorladığını anlattı. "Önümüzdeki aydan itibaren düşecek yaklaşımları söz konusu. Bunu göreceğiz" diyen Erdoğan, faiz düşerse enflasyonunun düşeceğini, düşmesze de enflasyonun yüksek rakamlarda seyredeceğini ifade etti. Şu anda piyasa faizleriyle Merkez Bankası faizlerinin farklılık arz ettiğine işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu bir şeyi ortaya koyuyor; faiz doğru orantılıdır enflasyonla. Diğerlerinin hepsi tali sebeplerdir. Bunun bir numaralı sebebi faizdir. Biz devletin borçlanma faizini yüzde 63 ile aldık, o zaman enflasyon otuzdu. Biz faizi gerilettikçe, çektikçe ne oldu, faiz düştükçe enflasyon düştü. Faizde tek haneliye geldik, enflasyonda tek haneliye geldik. Hata reel faiz bir ara sıfır oldu. Bu da bundan dolayı. Eğer faiz o zaman yüksek olsaydı enflasyon yüksek olacaktı ve biz 4.60'a inmiştik faizde. 4.60'a indiğimizde enflasyon neydi? Geçen Mayıs'taki gezi olaylarıyla birlikte bir de Ocak'taki 5 puan artış faizi tahrik etmiştir, körüklemiştir. Temenni ederim ki yeni adım atılır."

Terör örgütü tarafından kaçırılan çocuklarla ilgili B ve C planlarının ne olduğu sorusuna da Erdoğan, "Bu tür yapılacak şeyler söylendiği zaman buradan netice alınabilir mi? Tüm bu süreç şu anda güvenlik güçlerimiz tarafından takipte, olayın bir çok boyutu var. Onların hazırlıkları içerisindeyiz. Hazırlıklarla birlikte hem Parlamento hem Parlamento dışı bütün adımlar bu noktada atılmış olacak" yanıtını verdi.
Editör: TE Bilisim