ANKARA - Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Genel Merkezi'nde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu. Geçen hafta yapılması planlanan toplantının Soma faciası nedeniyle ertelendiğini söyleyen Erdoğan, hayatını kaybeden maden işçilerine bir kez daha rahmet diledi. Soma'daki kazayı öğrendikleri andan itibaren yapılanları salı günü TBMM'de AK Parti Grup Toplantısında ayrıntılı şekilde anlattığını, genelden başlayarak tüm imkanları seferber ettiklerini, kazaya çok hızlı şekilde bütün detayları, bütün ayrıntıları hesaba katarak müdahale ettiklerini dile getiren Erdoğan, ilk etapta amaçlarının madendeki işçileri kurtarmak, yaralıları hastaneye ulaştırmak ve şehitlerin naaşlarına ulaşarak çıkarmak, eş zamanlı olarak definleri sağlamak, ailelere yardım eli uzatılarak ilçedeki tüm ihtiyaçların giderilmesi olduğunu söyledi.
Başbakan Erdoğan, maden faciası sonrasında arama-kurtarma, destek ve yardım faaliyetlerine 2 bin 743 personel, 258 kara, 9 hava aracıyla müdahale edildiğini, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, İçişleri, Sağlık, Aile ve Sosyal Politikalar, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor bakanlıklarının gerek arama-kurtarma gerekse şu anda devam çalışmalarda görev aldığını, Genelkurmay Başkanlığı, AFAD, Türk Kızılayı, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının bölgede yaraları sarmak için canla başla çalıştığını, hala da çalışmaya devam ettiğini kaydetti.

"KADEME KADEME DEĞİŞİKLİKLER YAPILACAK"

Şehit madencilerden emanet kalan yakınları için de adımlar attıklarını, atmayı sürdürdüklerini, çarşamba günü gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında çok geniş çaplı olarak nelerin yapılabileceğini görüştüklerini hatırlatan Erdoğan, "Gerek Maden Yasası'nda gerek İş Sağlığı ve İş Güvenliği yasalarında ne gibi daha buna ilaveler yapılabileceğini üzerinde çalışmalarımızı yaptık. Buradaki değerlendirmeler doğrultusunda kademe kademe bu değişiklikleri yapacak, bu adımları atacağız" diye konuştu.

"77 MİLYON TEK YÜREK OLDU"

Başbakan Erdoğan, Soma'daki maden faciasının 77 milyonun tamamına bir kez daha millet olma şuurunu, zor zamanlarda kardeş olma, birlik olma ruhunu çok güçlü şekilde hissettirdiğine vurgu yaparak, en son Van depreminde milletin tek yürek olduğunu, Van'daki vatandaşların acısını paylaştığını, 81 vilayetten yardımlar ve duaların Van için seferber olduğunu, Soma'daki kazanın ardından 77 milyonun yine tek yürek olduğunu, ayni, nakdi yardımlarıyla dualarıyla Soma'nın acısını yüreklerinde hissettiklerini müşahede ettiklerini anlattı. Soma'daki maden kazasınınardından Türkiye'nin millet olarak yalnız olmadığını, tüm dost ve kardeş ülkelerin de Türkiye'nin acısını paylaştığını bir kez daha görüp, hissettiklerine dikkati çeken Erdoğan, Bosna Hersek'teki 1,5 milyon insanı etkileyen sel felaketinin ardından bölgeye ulaşan ilk uluslararası yardımın Türkiye'den geldiğini söyledi.

"140 KARAKTERDE YAZINCA KENDİLERİNİ DÜNYAYI KURTARAN ADAM GİBİ GÖRÜRLER"

"İnanın bu Somali'ye, Bosna Hersek'e, Sırbistan'a el uzatmamızı eleştirenler Soma'yı da bilmezler, haritada yerini dahi gösteremezler" diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan 140 karakterli mesaj atarak eleştiride bulunanları eleştirdi. 

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Somali bunlara ne kadar uzaksa, inanın Yozgat'ta o kadar uzaktır, Soma'da o kadar uzaktır. Saraybosna bunlara ne kadar uzaksa emin olun Diyarbakır, Van, Şırnak, Sivas'ta bunlara o kadar uzaktır. Bunlar dünyayı kendi küçük semtlerinden ibaret zanneder bunlar, lüks kafelerde otururlar, boğaza nazır villalarında, köşklerinde demlenirler, ellerinde akıllı telefonlarıyla attıkları twitlerle ahkam keserler, yalan söylerler, provokasyon yaparlar, yaptıkları bu. Emin olun eğer Twitter'de gündem listesine girmiyorsa hiçbir mesele bunlar için anlam ifade etmez. Orada gündeme gelen konular hakkında da 140 karakterde mesaj yazınca kendilerine dünyayı kurtaran adam gibi bunlar görmeye başlarlar. Bir yoksulun elinden tutmazlar, bir yetimin başını okşamazlar, bir fakirin evine ayakkabılarını çıkarıp girmezler, bizim kültürümüzün gereği budur diye bilmezler. Niye? Beyefendi evine öyle girip çıkıyor da onun için. Sofralarımıza diz kırıp oturmazlar, oturamazlar, İstanbul'un doğusunda, İzmir'in, Ankara'nın doğusunda koca bir dünya olduğunu bilmez, o dünyayı asla umursamazlar."
Editör: TE Bilisim