Gerçekleşen bütçe rakamları açıklandı. Ocak ayında, bütçe gelirlerindeki artış, gerçekleşen giderlerdeki artışı yüzde 20 oranında geçiyor. Mutlak rakama göre fazlalık, 21,5 milyar lira. Faiz dışı fazla ise 34,1 milyar lira.

Normalde, böyle bir sonuç ortaya çıkamaz. Zira bütçe 100 milyar liranın üzerinde açık ile bağlanmıştı. Daha ilk ayda, 34,1 milyar lira fazlalık vermesi, sevindirici olduğu kadar düşündürücü de.

Düşündürücü olması, bütçenin amatör ekipler tarafından hazırlandığını gösteriyor. Zira bütçe, bir yıl sonraki gelir ve giderlerin neler olduğunu gösteren, tahmin edilmiş çizelgelerdir. Gider ve gelirler arasındaki fark arttığı zaman, beklenmeyen bazı faktörlerin oluştuğu anlaşılır.

Beklenmeyen olay nedir?

Bu soruya, bütçe gelir sistemi cevap veriyor. Bizim bütçemizdeki gelirler, yüzde 70 oranında VASITALI VERGİLERDEN oluşuyor. Vasıtalı vergiler en çok, ithal malları üzerinden gümrük vergisi olarak alınıyor.

Demek ki; ithalat beklenenden daha çok artmış. Artan ithalat sayesinde daha çok gürmrük vergileri elde edilmiş. İthalatın artmasının gerisinde ise, ekonomik büyüme yatıyor. Demek ki, Ocak ayında ekonomi yüksek oranda büyüme göstermiş.

Diğer olumlu olay, emlak sektöründe gerçekleşti. Konut kredi faizindeki düşme, sektöre dinamizm kazandırdı. Satılan konut miktarı artıyor. Emlak alım ve satım vergilerindeki yüzde 4 oranındaki vergi sayesinde daha çok vergi geliri elde ediliyor.

Faiz dışı fazladaki artış daha anlamlı. Hazinenin daha az sermaye piyasasına girmesi, böyle sonuç yaratıyor. Hazine daha az piyasaya girince, faizler de düşme sürecine giriyor.

Ekonomik aktivite, Ocak ayında pozitif başladı. Böyle gider ise, bütçe dengesi kurulabilir. Beklenen enflasyon, daha da düşebilir.

Not: (Sayın Şinasi Kara'nın Sosyal Medya hesabından alınmıştır.)