ORDU - Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, beraberinde İl Emniyet Müdürü Caner Tayfur, İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak ve Müze Müdürü Neşe Öncül ile birlikte yaklaşık 2 bin 300 yıllık geçmişe sahip olduğu tahmin edilen Kurul Kalesi'nde incelemelerde bulundu. Vali Balkanlıoğlu, Ankara Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarıyla ilgili Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr.Atakan Akçay'dan da bilgi aldı.

İlk kazı çalışmalarına 2010 yılında başlanan ve yürütülen çalışmalar sonucunda 6. Mithriadates Dönemi Kalesi olduğu tespit edilen Kurul Kalesi'nin yapılan kazı çalışmalarında tepe adaları, giriş kapısı, seramik, sikke, ok ucu, tanrı ve tanrıca büstleri, tapınak ve kale duvarları bulundu.

Vali İrfan Balkanlıoğlu, inceleme sonrasında yaptığı açıklamada, "Kurul Kalesi Karadeniz'in en önemli tarihi arkeolojik sit alanı. 2200-2300 yıllık bir yerleşime bugüne kadar yapılan kazılarda ve kazılar devam ettikçe katmanlarda kaç bin yıl geriye gidileceği belli değil, ama şu ana kadar 2200 yıllık eserler bulundu. İsa'dan önce bir takım bronz ve diğer materyallerden yapılmış taş ve çömlekten tanrı heykelcikleri onu gösteriyor" dedi. Kurul Kalesi'nin çok eski bir yerleşim yeri olduğunu söyleyen Vali Balkanlıoğlu, "Kalenin stratejik konumu bulunduğumuz yere çıkışta tek bir yolun olması ve çok yüksek olması tamamen kayalardan ve uçurumlardan oluşması buranın güvenli bir yerleşim yeri olduğunu sağlamıştır" dedi. 

Kalede bugüne kadar 250 basamak tespit edildiğini söyleyen Balkanlıoğlu, "Bir dehliz var alta doğru iniliyor sonuna doğru büyük bir mağaraya ulaşılıyor. Su sarnıçları ile çeşitli zahire ambarları bulunuyor” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilisim