ORDU - Ordulu Klarnet Ustası Ahmet Özdemir, hem Türkiye'de, hem de Dünya'da tardir edilen ilk üflemeli veya nefesli çalgı yapımcısıdır. 3 Eylül 1932 yılında, Ordu'nun Kabadüz İlçesi'ne bağlı Bayadı Köyü'nde, oldukça yoksul olan fındık çiftçisi bir ailenin üçüncü ve son çocuğu olarak dünyaya geldi.  

Kendi el becerisini, Cumhuriyet'in kurulduğu ilk yıllarda yaptığı tahtadan oyuncak tabancalar, düdük, kaval gibi çalgılarla farkettirmişti ama en çok heveslendiği meslek, demircilik ve marangozlukmuş ve bir de müzisyenlikti. Klarnetle, demirciliğe merak saldığı yıllarda tanıştı. Ordu'nun eski, meşhur klarnet çalan Kara Mustafa lakablı ustasında ilk kez klarneti görmüş. O zamanları anlatırken, "Hemen kafama kaydettim şeklini, kafam çok çalışıyordu, tahsilim çok fazla değildi ama zekiydim, gençtim" diyerek tanımlıyordu. 

İlk klarnetini çakı bıçağıyla yaptı. Her parçası ağaçtan olan bu klarneti, bir süre kendisi kullanıp, çalmayı öğrendi. Ardından bir kaç müzik aleti daha edindi. Gerçekten de bir mucizeyi başarıp, gövdesi manda boynuzu, perdeleri ise metal olan ilk klarneti 1942 yılında yaptı. Ahmet Usta, boynuzdan olan bu ilk klarnetiyle gerçek anlamda klarnet çalmayı yine meşhur Kara Mustafa sayesinde öğrendi. Ardından kendisine küçük çapta bir atölye kurup, kendi geliştirdiği klarnetleri ve klarnet parçalarını üretmeye başladı. 

En sık kullandığı ağaç, kalitesi nedeniyle Abanoz ağacıydı. Bunun dışında, zeytin ağacı, gül ağacı, diş budak ağacı ve erik ağacından da klarnetler yapmaya başladı. Solak olan müzisyenler içinde, sağ el yukarıda, sol el altta olacak şekilde, tutuş pozisyonuna göre Dünya'da hiçbir fabrika tarafından üretilmeyen klarnet çeşidini de ilk kez kendisi yaptı. Bu klarnetlerin tamamı tersten sıralanmış perdeli solak klarnetlerdi. Ayrıca parmaklarının birini veya bir kaçını kaybetmiş olanlar için de özel perde  sistemli engelli kimse klarnetleri üretti. Türk Müziği'ne uyarlanmış sol klarnetler, en çok ürettiği klarnetlerdir. Nasıl ki keman yapımında Antonio Stradivari çok ünlü bir el ustasıysa, Ahmet Özdemir de, hem Dünya çapında, hem de Türkiye için çok önemli bir klarnet ustasıydı. Dünya çapında üretim yapan ve beğeni kazanan ilk nefesli çalgı yapımcısıdır. Ürettiği el yapımı klarnetler, Dünya çapında kullanılmaya başlanınca marka olmayı da başarmıştır. 

"DÜNYACA ÜNLÜ SANATÇILAR AHMET USTA'NIN KLARNETİNİ KULLANDI"

Özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde tanınan Ordulu Klarnet Ustası Ahmet Özdemir'in bir İngiliz sanatçı için yaptığı klarnetin yine ABD'li ünlü rock şarkıcısı, söz yazarı ve oyuncu Jon Bon Jovi'ye armağan edilmişti. 

Yine Ordulu Ahmet Özdemir'in abanoz ağacından yaptığı klarnet, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki konseri sonrasında efsanevi yönetmen-oyuncu Woody Allen'a hediye edilmişti. Konser sonrasında klarneti Allen'a, İstanbul Caz Festivali Yönetmeni Pelin Opçin takdim etmişti. Yine Dünya'da klarneti çok iyi çalan icracılar arasında yer alan Alain Damiens, Sarah Elbaz ve Giora Feidman gibi sanatçılar da Özdemir'in el yapımı klarnetlerini kullanmışlardır. Özdemir, Türkiye'den de yine ünlü klarnet sanatçıları Mustafa Kandıralı ve Hüsnü Şenlendirici'nin de aralarında bulunduğu bir çok ünlü sanatçı için abanoz ağacından klarnet üretmiş ve bu sanatçılar bu klarneti kullanmışlardı. 

"MERMERDEN KLARNET YAPMIŞTI"

Ahmet Özdemir, 15 yıl önce hayalini kurduğu mermerden klarneti ölümünden kısa bir süre önce, 8 aylık ince bir ustalıkla yapmış, hayalindeki mermerden klarnetin tuşlarını da altından yaparak bu eseri tamamlamış, yine Türk ve Dünya basınında geniş yer bulmuştu. Özdemir'in geride bıraktığı en önemli mirası ise 8 ayda yaptığı altın tuşlu mermer klarneti oldu.

Doğup büyüdüğü topraklar olan Bayadı Köyü'nde bir rahatsızlık geçiren Dünyacı ünlü klarnet ustası Ahmet Özdemir, 82 yaşında geçirdiği rahatsızlık sebebiyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiş, Bayadı Köyü'ndeki Kuşgediği Camii'nde kılınan cenaze namazıyla son yolculuğuna uğurlanmıştı. Ahmet Usta'yı, başka Netdusunce.com olarak bizler, ölümünün 1.yıl dönümünde sevgi, saygı ve rahmetle anıyor, ailesi ve yakınlarına birkez daha başsağlığı ve sabır diliyoruz.
Editör: TE Bilisim