MANİSA (AKHİSAR) - Soma'nın Eynez Karanlıkdere Mevkii'nde meydana gelen ve 301 kişinin hayatını kaybettiği maden ocağı faciasıyla ilgili Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı yazılı bir açıklama yaptı. 

Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, yapılan inceleme sonucunda maden ocağı teknik nezaretçisi, işletme müdürü, saha sahibi, iş güvenliği başmühendesi, yönetim kurulu başkanı, vardiya amirlerinin bilirkişi tarafından düzenlenen ilk ön raporunda kusurlu ve şüpheli olarak değerlendirildiğini, açık kimlikleri ve adreslerinin tespitinin ardından yakalanmaları ve gözaltına alınma işlemlerinin gerçekleştirildiğini açıkladı. 

"25 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI, 3 KİŞİ TUTUKLANDI"

Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, olayla ilgisi bulunduğu tespit edilen toplam 25 kişinin, Türk Ceza Kanunu'nun 85/2 maddesine göre Taksirle Birden Fazla Kimsenin Ölüm ve Yaralanmasına neden olmak suçundan gözaltına alındığını belirttiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

"Şüphelilerden şirketin yönetim kurulu başkanı da dahil olmak üzere toplam 25 kişi gözaltına alınmıştır. İfadeleri alınan şüphelilerden 6 adedi ilk etapta tutuklanmaları istemi ile Soma Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmiş, yapılan sorgulama sonucunda 3 adedi tutuklanmış, 2 kişi serbest bırakılmıştır. Soma Cumhuriyet Savcılığınca sorgulanan 4 şüpheli Cumhuriyet Savcısı tarafından serbest bırakılmıştır. Soruşturma süratli bir şekilde devam ettirilmekte olup, adil bir yargılamanın yapılabilmesi lehe veya aleyhe olan tüm delillerin toplanıp usulüne uygun olarak değerlendirilmesi hususunda soruşturmayı yürüten Soma Cumhuriyet Savcıları tarafından gereken her türlü önlem alınmıştır. Soruşturmanın en kısa sürede ikmal edilmesine çalışılmaktadır." 

"2 YILDAN 15 YILA KADAR HAPİSLE YARGILANACAKLAR"

Türk Ceza Kanunu'nun 85/2 Maddesi'ne göre hakkında işlem yapılan şahıslar, 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacaklar. 

İşte TCK 85/2'nci madde:

"Taksirle birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise, kişi iki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" 
Editör: TE Bilisim