Ordu'nun Altınordu ilçesinde dün akşam saat 18:00 sıralarında meydana gelen olay Kumbaşı Mahallesi Halk Plajı'nda yaşandı. Arkadaşlarıyla birlikte serinlemek için denize giren 15 yaşındaki B.A isimli çocuk, bir anda rip akıntısına kapılarak gözden kayboldu.

Çevredekilerin durumu 112 Acil Servis ve emniyet ekiplerine bildirmesi sonucu Deniz Polisi, Ordu Su Kazalarını Engelleme Merkezi (OSKEM) ve Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Arama-Kurtarma ekipleri olay yerine sevk edildi.      

Yaklaşık 25 dakika süren arama çalışmaları sonucunda 15 yaşındaki çocuk baygın vaziyette kayaların altından çıkarıldı. 112 Acil Servis ekipleri tarafından uzun süre ilk yardım ve kalp masajı yapılan B.A nabız alınır alınmaz ambulansla Ordu Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne sevk edildi, ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. 

ÇOK ÖNEMLİ! DENİZE GİRMEDEN ÖNCE GÖZLEMLEYİN!

Peki çok sığ görünen plajlarda dahi rip akıntısına kapılmamak için ne yapmalı? En basit haliyle denizde rip akıntısı olduğunu nasıl anlarsınız?

İşte size en basit haliyle Rip Akıntısı: Plajlarda denizin koyu renkli olduğu bölgeler varsa, dalgalı havalarda dalgaların daha az kırıldığı bölgeler oluşuyorsa, sığ sularla çevrili hafif dalgalı yüzeyler varsa, dalga üzerinden açıklara sürüklenen nesneler görüyorsanız ve berrak denizde bulanık veya kumlu bölgeler görüyorsanız o bölgelerden uzak durun, denize girmeyin. Çünkü bu belirtilerin hepsi denizde rip akıntısı olduğunun kanıtıdır.  

DİBE DEĞİL AÇIĞA SÜRÜKLENİRSİNİZ

Diyelim ki, rip akıntısına kapıldınız. Genelde deniz yüzeyinde başınız suyun içinde, ayaklarınız yukarıda olacağından dibe doğru çekildiğinizi zannedersiniz. Ancak durum hiç de öyle değil. Rip akıntısı dibe doğru değil, belli bir kanal hizasında açığa doğru çeker. Bundan kurtulmanın birinci kuralı, asla panik yapmayın, nefesinizin tamamını harcamayın. Sonra akıntı yönüne doğru kıyıya paralel yüzmeye başlayın. Eğer akıntının içinde 4-5 metre yüzmeyi başarabilirseniz kendinizi kurtarmış olursunuz.

Editör: TE Bilisim