Karadeniz ormanları alevlere teslim oldu. Ordu başta olmak üzere Rize, Trabzon, Giresun ve Gümüşhane'de eş zamanlı başlayan yangınlarla ilgili ilk açıklama, Orman Genel Müdürlüğü'nden geldi. 

23 İLDEN TAKVİYE KUVVETLER GELDİ

Orman Genel Müdürlüğü, lodos fırtınasının da etkisiyle hızla yayılan yangınlarda Trabzon ve Gümüşhane'nin 11 ilçesinde 37 ayrı orman yangını çıktığını, 22'sinin söndürüldüğünü, 7'sinin kontrol altına alındığını 8'inin ise devam ettiğini açıkladı. 

"KARADENİZ'DE 150 HEKTAR ORMAN YOK OLDU"

Orman Genel Müdürlüğü yangınlar için 23 farklı ilden takviye kuvvetlerin geldiğini belirterek Ordu, Giresun, Rize, Trabzon ve Gümüşhane'de zarar gören ormanlık alanın 10 hektarı fındık bahçeleri olmak üzere toplam 150 hektar olduğunu açıkladı. Zarar görün ormanlık alanın sadece 70 hektarı Ordu'daki yangınlarda zarar gördü. 

ORDU VALİSİ SEDDAR YAVUZ ORDU'DAKİ YANGINLARIN NEDENİNİ AÇIKLADI

Ordu Valisi Seddar Yavuz, saatler 23:45'i gösterirken yazılı bir açıklama yaparak Ordu'daki en son durumu ve yangınların nedenini açıkladı. 

İşte o açıklama...

"İlimiz genelinde 23.12.2019 Pazartesi günü sabah saatlerinde başlayan ve son 48 saattir etkili olan aşırı rüzgar ve fırtına sonucunda; 19 ilçemizde, 56 farklı noktada, farklı zaman dilimleri içerisinde örtü, fındık bahçesi ve orman yangınları meydana gelmiştir. Meydana gelen örtü, fındık bahçesi ve orman yangınlarına; Valiliğimizin koordinasyonunda, Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, OSKİ ekipleri, İlçe Belediyeleri, Orman İşletme Şeflikleri ve kolluk kuvvetleri tarafından anında müdahale edilmiştir. Çıkan orman ve bitki örtüsü yangınlarının kontrol altına alınarak, yerleşim yerlerine sıçramadan ve vatandaşlarımız zarar görmeden söndürülmesi için yoğun çaba ve gayret gösterilmektedir.   

YANGINLARIN NEDENİ ANIZ VE ŞİDDETLİ FIRTINA

Bölgemizde meydana gelen orman ve bitki örtüsü yangınlarının büyük çoğunluğu bahçe temizliği kaynaklı yakılan ateşlerden meydana geldiği tespit edilmiştir. Bahçe temizliği sonrasında yakılan ateşler, aşırı rüzgar ve fırtınanın da etkisiyle kontrol dışına çıkmakta ya da söndü zannedilen ateşlerin rüzgarın etkisi ile tekrar alevlenmektedir. Yangınların bir diğer sebebi ise, rüzgardan dolayı havai elektrik hatlarının ağaçlara temas etmesi veya tellerin birbirine sürtünmesidir.

"17 İLÇE 153 MAHALLEDE ELEKTRİK YOK"

Diğer taraftan, şiddetli rüzgar ve fırtına nedeniyle 17 ilçemizin 153 mahallesinde elektrik kesintisi ve 295 trafo arızası meydana gelmiştir. Şiddetli rüzgar ve fırtına nedeniyle oluşan elektrik kesintilerini ve trafo arızalarını gidermeye yönelik çalışmalar aralıksız olarak sürdürülmektedir.

Meydana gelen örtü ve orman yangınları, olumsuz hava koşullarında vatandaşlarımızın daha dikkatli ve duyarlı olması gerekliliği bir kez daha ortaya çıkarmıştır.

Meteorolojik verilere göre rüzgarın 25.12.2019 Çarşamba günü (yarın) öğle saatlerine kadar kıyı kesimlerde kuvvetli, iç kesimlerde fırtına şeklinde devam etmesi beklendiğinden, örtü ve orman yangını, ev yangını, soba zehirlenmesi, ağaç devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir. Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur."

Editör: TE Bilisim