Ordu'da evinin önünde uğradığı bıçaklı saldırı sonucu katledilen 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Ceren Özdemir'in ölümüne Türkiye sessiz kalmadı. Ancak bazı sosyal medya kullanıcıları, genç kızın haber ve fotoğraflarının altına suçu ve suçluyu öven, toplumda infial yaratacak yorumlarda bulundu.

Bu sosyal medya kullanıcıları özellikle Twitter kullanıcıları tarafından tespit edilerek tek tek ifşa edildi. Ceren Özdemir'in ölümünün acısını yüreğinde yaşan Ordulular ise bu tip yorumlarda bulunanlara lanet yağdırdı. Toplumda infial uyandırıcak nitelikte yorum ve paylaşımlarda bulunanlar hakkında Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler suç duyurusunda bulunacaklarını ve gerekli cezaları almaları için sürece müdahil olacaklarını açıkladı.

BAŞKAN GÜLER: "HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATACAĞIZ"

Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Başkan Hilmi Güler, "Hepimizi yasa boğan Ceren Özdemir'in canice öldürülme eylemini ve şiddeti meşrulaştıran, suçu ve suçluyu öven, suça teşvik eden sosyal medya paylaşımları hakkında hukuki süreç başlatacak ve ilgililerin gerekli cezayı alması için sürecin takipçisi olacağız. Kamuoyuna duyurulur." ifadelerini kullandı.

O PAYLAŞIMLARI YAPANLAR YANDI...
1 YILDAN 3 YILA KADAR HAPİS CEZASI ALABİLİRLER!

Türk Ceza Kanunu'nun 5'inci Bölüm 'Kamu Barışına Karşı Suçlar' kısmında yer alan 214'ncü maddede "Suç işlemek için alenen tahrikte bulunan kişi, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" maddesi yer alırken, 215'nci maddesinde ise "İşlenmiş olan bir suçu veya işlemiş olduğu suçtan dolayı bir kişiyi alenen öven kimse, bu nedenle kamu düzeni açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması hâlinde, iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" deniliyor.

'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçu nedeniyle de TCK 216/1'inci maddesinde, "Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. 216/2'inci maddede ise "Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" ibareleri bulunuyor. 

Sosyal medya yorum ve paylaşımları bu tahrikin 'Kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlike ortaya çıkarması' durumunda ilgililer bu maddelerden yargılanabiliyor.

Editör: TE Bilisim