Ordu Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi ikinci sınıf öğrencisi 20 yaşındaki Ceren Özdemir'i, 3 Aralık 2019 akşamı evinin önünde canice bıçaklayarak öldüren Özgür Arduç'un açık cezaevine 8 disiplin dosyası ve 2 kez de cezaevinden firar teşebbüsü bulunduğu halde açık cezaevine geçirildiği ortaya çıktı. 

Ceren Özdemir'i yaklaşık 2.5 km. takip ederek evine girmek üzereyken bıçaklayarak öldüren ve 'Canavarca Hisle Öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Özgür Arduç'un firar öncesi kapalı cezaevinden açık cezaevine geçme kriterlerine uymadığı halde geçirildiği, firarı ortaya çıkmasına rağmen 16 saat sonra tutanak altına alındığı belirlendi. Özdemir Ailesi'nin avukatı Ordu Baro Başkanı Avukat Haluk Murat Poyraz'ın Adalet Bakanlığı'na verdiği dilekçeye göre, adli sicili kabarık ve çok sayıda suç kaydı bulunan Özgür Arduç'un 2005 yılında bir çocuğu öldürmeye teşebbüs nedeniyle yargılanarak mahkum olduğu, Rize Kapalı Cezaevi'nde cezası infaz edilirken açık cezaevine geçirilmesine karar verildiği, Kalkandere Cezaevi'ne teslim olmayarak firar ettiği, geldiği Ordu ilinde yakalandığı ve tekrar kapalı cezaevine konulduğu belirtildi. 2005 yılından 2019 yılına kadar Özgür Arduç'un cezaevinde kaldığı süre içerisinde çok sayıda olaya karıştığı ve disiplin cezaları aldığı da belirlendi. Buna göre Özgür Arduç'un 6 hücre cezası, 2'sinin de mahkumları bazı etkinliklere katılmaktan alıkoyma cezası olduğu belirlendi. Hücre cezalarından birinin de firara teşebbüsten dolayı olduğu kaydedildi. 

'İYİ HALİ' SEBEBİYLE AÇIK CEZAEVİNE GEÇİRİLMİŞ 

Bu kadar kabarık dosyalarına rağmen katil Özgür Arduç'un 25 Ekim 2019 tarihli dilekçe ile açık cezaevine geçirilmesini istediği, bu talebinin 28 Ekim 2019 tarihinde Disiplin Kurulu tarafından 'Sanığın herhangi bir kötü halinin görülmediği ve dosyasında disiplin cezası bulunmadığı, iyi halli hükümlü olduğu' gerekçeleriyle açık cezaevine geçirildiği vurgulandı. Açık Cezaevi'ne geçirilmesinden bir gün sonra 30 Kasım 2019 günü saat 22:00 sıralarında firar eden Özgür Arduç'un firarının 16 saat sonra 1 Aralık 2019 günü 00:45'te tutanağa bağlandığına dikkat çekilen dilekçede, ihmali görülen kamu görevlileri hakkında soruşturma açılması istendi. 

14 KAMU GÖREVLİSİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Dilekçeyi değerlendiren Adalet Bakanlığı Kontrolörler Kurulu Başkanlığı tarafından başlatılan soruşturmada, Özgür Arduç'un usulsüz şekilde ve gerçeğe aykırı değerlendirmeler yapılarak, Ordu'daki Kapalı Cezaevi'nden Açık Cezaevi'ne geçirildiği belirlendi. Bunun üzerine Ordu'daki cezaevi yönetiminden 9, Rize'deki cezaevinden ise 5 kamu görevlisi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. 

Editör: TE Bilisim