Suriye'nin İdlib Kenti'nde Esad rejim güçleri tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri'ne karşı hava saldırısı düzenlendi. Saldırıda toplam 33 askerimiz şehit oldu. Ağır yaralanan askerlerimiz, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye getirildi.

Dün açıklamalarda bulunan Hatay Valisi Rahmi Doğan, "Yapılan hava saldırısı sonucu 22 Mehmetçiğimizin şehit olduğunu kamuoyu ile paylaşmıştım. Yaralılarımızın olduğunu, ağır yaralılarımızın olduğunu da ifade etmiştim. Maalesef ağır yaralılarımızdan 7 tane Mehmetçiğimiz şehit olmuştur. Bugün yapılan hava saldırısı sonucu Mehmetçiklerimizden 29'u şehit olmuştur. Diğer yaralılarımızın hastanede tedavileri devam etmekte" ifadelerini kullanmıştı. 

Bugün Vali Doğan'dan bir acı haber daha geldi. "Esed rejim güçlerinin yapmış olduğu hava saldırısı sonucu TSK mensuplarımızdan 4 Mehmetçiğimiz tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştır. 4 Mehmetçiğimiz daha şehit olmuştur. Yapılan hava saldırıları sonucu 33 Mehmetçiğimiz şehit olmuştur" dedi. 

Halen yaralı olarak 32 Mehmetçiğimiz de tedavi altında bulunuyor.

"CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI"

Saldırılar ve acı haberler üzerine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter hesabından İngilizce olarak bir açıklama yaptı. Altun, "Uluslararası toplum sivilleri korumak için harekete geçmek ve uçuşa yasak bölge ilan etmek zorunda. Astana sürecinin garantörleri Rusya ve İran İdlib'teki şiddeti düşürme yönündeki taahütlerini yerine getirmezlerse bütün güvenilirliklerini kaybedecekler" ifadelerini kullandı.

KUZEY ATLANTİK ANTLAŞMASI NEDİR? İŞTE 4.MADDE

Türkiye, İdlib'de yaşananlar ve 33 askerimizin şehit olması üzerine NATO Genel Sekreterliği'nden Kuzey Atlantik Anlaşması'nın 4'üncü maddesinin işletilmesini talep etti. Bunun üzerine NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Twitter'dan Türkiye'nin talebi üzerine NATO'nun Kuzey Atlantik Anlaşması'nın 4'üncü maddesinin işletildiğini duyurdu.

Peki Kuzey Atlantik Antlaşması nedir?

Kuzey Atlantik Antlaşması, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü olarak tanımlanan NATO'nun (North Atlantic Treaty Organization) kuruluş antlaşmasıdır. 

Antlaşma, 4 Nisan 1949'da ABD'nin başkenti Washington'da 12 ülkenin tam yetkili olarak katıldığı toplantıyla imza altına alındı. Bu 12 ülke ABD, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İngiltere, İtalya, İzlanda, Kanada, Lüksemburg, Norveç ve Portekiz'dir.  

Daha sonra içlerinde Türkiye'nin de bulunduğu 16 ülke daha bu sözleşmeye imza atarak NATO'ya üye olmuştur. 

Türkiye, 1952 yılında Yunanistan ile birlikte katılmış, 1955'te Almanya, 1982'de İspanya, 1999'da Çek Cumhuriyeti, 1999'da Macaristan ve Polonya, 2004'te Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya ve Slovenya, 2009'da Arnavutluk ve Hırvatistan ile son olarak 2017'de Karadağ NATO'ya dahil olmuştur. 

Sonradan dahil olan ülkelerin NATO'ya geçişleri 'NATO Genişleme Süreci' olarak tanımlanmaktadır. 1952 ve 2017 yılları arasında 7 genişleme süreci yaşanmıştır. 

Toplam 14 Madde'den oluşan Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 4'üncü maddesi şu şekildedir:

Article 4: The Parties will consult together whenever, in the opinion of any of them, the territorial integrity, political independence or security of any of the Parties is threatened.

Madde 4: Taraflar, herhangi birinin görüşüne göre, taraflardan herhangi birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı veya güvenliği tehdit edildiğinde birlikte istişarede bulunacaktır.

Editör: TE Bilisim