Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla artık yetkisiz araçlarda ışıklı çakar ve sesli ikaz sistemi bulundurmak tamamen yasaklandı. İçişleri Bakanlığı harekete geçti, 81 il emniyet müdürlüğüne genelge gönderdi.

Ordu İl Emniyet Müdürlüğü'nden edinilen bilgilere göre yetkisiz çakar kullanımı 1 Kasım'dan itibaren yasaklanacak. Bu tarihten itibaren kamuda, mahalli idarelerde, diğer meslek kuruluşları ve üniversitelerde üst yönetici, genel müdür, daire başkanı veya başka unvanlar ile görev yapan kamu görevlilerinin kullanımındaki araçlarda çakar olarak tabir edilen ışıklı uyarı işaretlerinin kullanımına izin verilmeyecek.   

Buna göre, boyama şekilleri veya ayırım işaretleriyle geçiş üstünlüğüne sahip oldukları açıkça belli olan ambulans, itfaiye ve kolluk araçları ile güvenlik ve risk-tehdit değerlendirmesi kapsamında yayınlanan usul ve esasların ekinde bildirilen devletin en üst protokolü’nde bulunan makamların emirlerine ve zatlarına verilen araçlar ve bu makamların korumasından sorumlu koruma araçları çakar şeklinde tabir edilen ışıklı uyarı sistemlerini kullanabilecek. Bu araçlar dışında hiçbir araçta çakar olarak tabir edilen sesli uyarı işaretleri kesinlikle kullanılmayacak. Makamların korumasından sorumlu araçlar da sadece makam sahibi araçta olduğu sürece bu uyarı sistemlerini aktif olarak kullanacak. Makam sahibi araç içinde ya da makam aracı konvoyda bulunmadığı zaman bu uyarı sistemlerini kesinlikle kullanamayacak. 

GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ TEPE LAMBASIYLA SAĞLANACAK
 
Karayolları Trafik Kanununun 71 inci maddesi (f) bendi kapsamında hakkında koruma kararı verilmiş kişilerin kullanımındaki araçlar ve kolluk birimlerine ait sivil araçlarda sadece aracın tepe bölgesinde sabit ve/veya sökülüp takılabilir ışıklı uyarı sistemi bulunabilecek. Bu araçlarda da tepe lambası bulunması sürekli bir geçiş üstünlüğü hakkı sağlamayacak. 

ÇAKAR KULLANIMI EN AZ 150 METRE ÖNCEDEN BAŞLAYACAK

Kolluk araçlarında dahi geçiş üstünlüğünden yararlanma sürekli bir hak olarak görülmezken, bu araçlar ancak tehdit, görev durumunun ortaya koyacağı zorunlu hallerde ve en az 150 metre önceden duyulabilir şekilde ışıklı ve sesli uyarı sisteminin birlikte kullanılmasıyla, kanunun öngördüğü geçiş üstünlüğü hakkından faydalanabilecek.
 
1 KASIM'DAN SONRA UYMAYANLAR TRAFİKTEN MEN EDİLECEK
 
Ordu İl Emniyet Müdürlüğü, "1 Kasım 2019 tarihinden itibaren, tüm trafik birimleri etkin bir denetime başlayacak. Belirtilen şartları sağlamayan tüm araçlara, araç sürücülerine ilişkin mevzuatta belirtilen idari yaptırımlar uygulanacak. Belirlenen esaslara uymadığı tespit edilen araçlar trafikten men edilecek. Bununla birlikte yetkisiz sistemlerin kullanılmasına müsaade eden kamu görevlileri hakkında da gerekli işlemler tesis edilecek" bilgisi verildi.

ARAÇTA BULUNDURMAK DA AĞIR KUSUR

Araçlarında çakar kullanmayanlar, ancak bulundurmak da ağır kusur sayılacak. Araçlar muayeneden geçemeyecek, denetimlerde tespiti halinde araç trafikten men edilecek.

PEKİ KİMLER ÇAKARLI ARAÇ KULLANABİLİR?

Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, TBMM'De en çok üyeye sahip birinci ve ikinci siyasi parti grup başkanları, eski Cumhurbaşkanları, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay başkanları, Bakanlar, TBMM'de grubu bulunan siyasi parti genel başkanları, TBMM üyeleri, YÖK Başkanı, Genelkurmay Başkanı, Diyanet İşleri Başkanı, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı, TBMM Genel Sekreteri, MİT Başkanı, Savunma Sanayi Başkanı, Devlet Denetleme Kurulu Başkanı, MGK Genel Sekreteri, Strateji ve Bütçe Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü, Devlet Arşivleri Başkanı, Milli Saraylar Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, YSK Başkanı, Anayasa Mahkemesi üyeleri, Bakan yardımcıları, Valiler, Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Emniyet Genel Müdürü, Sahil Güvenlik Komutanı, HSYK Başkan Vekili  

Editör: TE Bilisim