Ordu ekonomisi ve yerel üretime karşı önemli projeleri olduğunu dile getiren Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, "Seçim bitti, geçim dönemi başladı. Meyve-sebzeden hayvancılığa kadar tarım projelerini harekete geçirmek istiyoruz" dedi.

"KAZ VE PEKİN ÖRDEĞİ ÜRETİCİLİĞİ İÇİN ÇİNLİLERLE GÖRÜŞTÜ"

Bu alanda en önemli projelerinin 'kaz' ve 'pekin ördeği' üreticiliği olduğunu dile getiren Başkan Güler, "Mutlaka tarım ve hayvancılığı harekete geçirmemiz gerekiyor. Bunun için güzel bir çalışma yaptık. Damızlık koyundan kaza, Pekin ördeğine kadar Çinlilerle görüştük. Burası sadece sebze meyve değil, aynı zamanda protein açısından da önemli bir kaynak olacak. Benzer projelerle "Güzel çalışmalar yapıp, hem Allah'ın verdiği nimetleri ziyan etmeyeceğiz, hem de ekonomimize önemli katkılarda bulunacağız" şeklinde konuştu. 

PEKİN ÖRDEĞİ ÜRETİCİLĞİ NE İÇİN YAPILIR?

Dünya genelinde önemli bir yere sahip olan Pekin Ördeği yetiştiriciliği, ilk olarak Çin Halk Cumhuriyeti'nden yayılmaya başladı. İngiltere ve ABD gibi özellikle eti vatandaşlar arasında kabul gördü. Pekin Ördeği Türkiye'ye ise ilk kez 1984 yılında yine Çin Halk Cumhuriyeti'nden getirildi. 

Yumurtası, karaciğeri, tüyleri ve gübresi için yetiştirilen Pekin ördeğinin eti ve yumurtası da oldukça lezzetlidir. Hafif    ve yumuşak tüyleri mont, kaban, döşek, yorgan, yastık yapımında kullanılır. Bir Pekin ördeğinden 100 gram temiz tüy alınır. Gübresinde toprağa yararlı maddeler bulunur. Havuz suyu sulama suyu olarak kullanılması bitkilere çok yararlıdır. Aynı zamanda ördek havuzlarındaki gübre ile aynalı sazan yetiştiriciliği yapılması çok karlı olmaktadır. Pekin ördeği üreticileri, özellikle elde ettikleri ürünlerle ihracat yapma şansı da buldukları için oldukça karlı bir yatırım olarak görünür.

KAZ ÜRETİCİLİĞİ NE İÇİN YAPILIR?

Türkiye'de en fazla Kars, Erzurum, Ağrı ve Van'da gerçekleştirilen kaz üreticiliği, Dünya'da pek çok ülkede oldukça kabul görmektedir. Kaz eti yüksek besleyici değeri yanında düşük yağ ve kolesterol içeriği bakımından sağlıklı bir et türü olup, çeşitli yemekleri yapılabilmektedir. Kaz ciğeri ülkemiz için henüz önemli olmasa da Dünya'da sevilerek tüketilen ve lüks lokantalarda kıymetli bir yemek olarak yerini almaktadır. Örneğin Avrupa ülkelerinden Fransa'da kaz ciğerinin önemi büyük olup, Polonya, Macaristan, İsrail ve Rusya gibi ülkelerden kaz ciğeri ithal etmektedir. Bunun dışında kaz yağı özellikle Kars ve çevresinde köy halkının kışlık yemeklik yağ ihtiyacını karşılamaktadır. 

Dünya'da bugün başlıca kaz yetiştiriciliği yapılan ülkeler; İngiltere, Kanada, ABD, Çin, Polonya, Çekoslovakya, Fransa, Bulgaristan ve Rusya'dır. Bu ülkelerin çoğunda kazlar, karaciğeri ve tüyleri için üretilmektedir. Dünya genelinde eti için yetiştirilen Toulouse ırkı, yumurta ve eti için üretilen Emden veya Embden ırkı, ayrıca Çin, Roman veya Germen, Afrika, Sebastopol, Buff, Kanada, Pilgrim ve Mısır adı verilen ırkları bulunmaktadır. 

Tüyleri hijyenik, yıkanabilir ve terletmeyen özelliklere sahip bir dolgu maddesi olarak kullanılırken, kaz ciğeri ise Avrupa ülkelerinin bir çoğunda vazgeçilmez bir sofra mezesi olarak tüketilir. Eti ise kızartıldığında ağızda parçalanabilen altın rengindeki derisi ile çok nefis bir ziyafet yemeği oluşturur. Tavuk etine oranla kat etinde çok daha fazla enerji vardır. 

Editör: TE Bilisim