Türkiye'de kadına karşı şiddet ve kadın cinayetlerinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Ordu Barosu Genel Sekreteri Avukat Sibel Torun, toplumsal anlamda bu olayların önüne geçilemediğini söyledi.

"2019 KASIM AYINDA 39 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ"

Altaş Tv'de Ebru Poyraz'ın sorularını yanıtlayan Avukat Sibel Torun, "Kasım ayı içerisende, sadece Kasım ayı içerisinde 39 kadınımız cinayete kurban gitti. 2019 verilerinde 15 Kasım'a kadar 400'e kadar kadınımız cinayet kurbanı oldu" diye konuştu.

"SORUMLULARI ÇOK FAZLA, ALNIMIZDA BÜYÜK BİR LEKE"

Cinayetlerin faillerini genellikle eski sevgililer, eski eşler, ayrılmak istemeyen eşler, partnerler, platonik aşıklar olarak sıralayan Torun, "Erkek kardeşler, babalar bunun gibi erkeklerin kadınlara karşı işledikleri cinayetlerle karşı karşıyayız. Kadın cinayetleri bizim alnımızda büyük bir leke. Her gün son bulmasını diliyoruz, her olayda son bulmasını istiyoruz. Ancak son bulması gerekirken sayıları her geçen gün artıyor. Bunun sorumluları çok fazla. Öncelikle kadını bir birey olarak görmeyip, sadece aileyi bir arada tutmaya çalışan bir madde olarak gören bir zihniyet var karşımızda. Görevini layıkıyla yapmayan bir kolluk kuvveti var. Soruşturmalarda yeteri derece özen göstermeyen bir savcılık makamı, sanıklara yeteri kadar cezayı veremeyen bir karar mekanizmasıyla karşı karşıyayız" diye konuştu.

"MEDYA DA SUÇLU" 

Özellikle Türk medyasının da bu alanda sorumlu olduğunu dile getiren Ordu Barosu Genel Sekreteri Avukat Sibel Torun, "Ben şuna dikkat çekmek istiyorum. Medyada bir erildil kullanılıyor. Nedir bu erildil? Erkek egemen dil. Bazen ben de mesleğim dolayısıyla sürekli takip ediyorum kadın cinayetlerini. Örneğin bir erkek bir kadını öldürdüğünde 'cinnet geçirdi' gibi bir kadın ki, çok azdır sayısı. Bir kadın erkek cinayeti işlediğinde 'kadın kurşunu' gibi ifadeler kullanılıyor. Her iki cinayette de ne yazık ki kadınlar bir merkeze alınıyor. Kadınların resimleri açık açık verilirken, erkeklerin resimleri buzlanıyor. Bazen hiç verilmiyor. Hele ki, kadınların güzel bir fotoğrafını buldular mı artık onun altına yapılan yorumları herkes takip ediyor. Hele Ceren Özdemir Olayı'nda Twitter'da, Facebook altına yapılan yorumları okudukça ben dehşete düşüyorum. Bir insan nasıl bu kadar kötü kalpli olabilir? Vicdanları nasıl bu kadar kara olabilir, inanamıyorum. Biz Ordu Barosu olarak bu hesaplarla ilgili suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu kişilerin cezalandırılmasını düşünüyoruz" dedi.

"SADECE TÜRKİYE'NİN DEĞİL, DÜNYA'NIN EN ÖNEMLİ SORUNU"

Ancak küçük bir araştırma yapıldığında kadına karşı şiddet ve kadın cinayetleri sadece Türkiye'nin değil, Dünya ülkelerinin de en büyük sorunların biri. Dünya'nın en gelişmiş ve en eğitimli ülkelerinde dahi yüzlerce kadın öldürülüyor, milyonlarca kadın şiddete maruz kalıyor. Bu yüzden Dünya ülkelerinde de kadın platformları şiddet ve cinayet olaylarını her fırsatta protesto ediyor.

 

Editör: TE Bilisim