31 Mayıs 2014, Taksim Gezi Parkı protestolarının birinci yıldönümü. İçişleri Bakanlığı'nın 23 Haziran'da yaptığı açıklamaya göre Bayburt ve Bingöl illeri hariç yurt genelinde 79 ilde 'Her yer Taksim her yer direniş' sloganları yükseldi. 

GEZİ PARKI PROTESTOLARI NASIL BAŞLADI?

23 Mayıs 2013'de iş makineleri Gezi Parkı'na girdi ve park içerisindeki ağaçları köklerinden sökmeye başladı. Bunun üzerine sosyal medyada yayılan bu müdahaleye, bazı aktivistler parka giderek karşı çıkmak istedi. Taksim Meydanı'nda ve Gezi Parkı'nda hazır bekleyen polis ise orantısız müdahalelerde bulundu. Polisin müdaheleleri devam ederken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük bir ısrarla bu inşaatın devam ettirilmesi talimatını vermesi, protestoların hükümet karşıtı gösterilere dönmesine neden oldu. Protestolar, başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere tüm yurt geneline yayıldı. 

'AYYAŞ' SÖYLEMİ...

28 Mayıs 2013'de Başbakan Erdoğan'ın alkol düzenlemesiyle ilgili eleştirilere verdiği "İki tane ayyaşın yaptığı yasa sizin için muteber oluyor da, inancın emrettiği bir gerçek, bir vaka niçin sizler için reddedilmesi gereken bir olay haline geliyor" şeklindeki sözleri, toplumda Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ile İsmet İnönü'ye atfedildiği intibasını uyandırınca, protestolara katılan kesimin genişlemesine neden oldu. 1 Haziran 2013 tarihinde polis Taksim Meydanı'ndan çekildi ve protestocular Gezi Parkı içerisinde çadırlarla kamp kurarak, ağaçların sökülmemesi için geceli-gündüzlü nöbete başladı. Herşeyini gönüllülerin yaptığı kampta kütüphane, revir, mutfak, oyun alanları, çocuk kreşi gibi tesisler kuruldu. 

'ÇAPULCU' SÖYLEMİ...

15 Haziran 2013 akşamı polisin yine çok sert müdahalesiyle Gezi Parkı'ndaki kamp dağıtıldı. Bu gelişmelerin ardından Türkiye genelinde parklarda forumlar düzenlenmeye başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, protestoları gerçekleştiren göstericilere 'çapulcu' demesi sonrasında göstericiler kendilerini çapulcu kelimesiyle tanımlamaya başladı. 

'PENGUEN' SİMGESİ

Türkiye'de yayın yapan bazı medya kuruluşlarının tüm yurt geneline yayılan Gezi Parkı protestolarını yayınlamaması ve görmezden gelmesi tepkilere neden oldu. Doğan Medya Grubu'na ait CNN Türk televizyonu, protestoların en yoğun olduğu sıralarda penguen belgeseli yayınlayınca, çeşitli tepkilere neden oldu ve penguen de gösterilerde kullanılan bir başka sembol haline geldi. 

YURT GENELİNDE YAKLAŞIK 3 MİLYON KATILIM

İçişleri Bakanlığı'nın 23 Haziran 2013'te yaptığı açıklamaya göre Türkiye genelinde Bayburt ve Bingöl illeri hariç 79 ilde düzenlenen eylemlere yaklaşık 3 milyon kişi katıldı. 

HAYATINI KAYBEDENLER OLDU...

Protestolar sırasında 8'i sivil, 2'si güvenlik görevlisi, Mehmeh Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz, Polis Komiseri Mustafa Sarı, Polis Memuru Ahmet Küçüktağ, Ahmet Atakan, Berkin Elvan, Burak Can Karamanoğlu ve Mehmet İstif hayatını kaybetti, 8163 kişi ise yaralandı.

POPÜLER KÜLTÜRE İLHAM KAYNAĞI OLDU

Gezi Parkı eylemleri, popüler kültüre de ilham kaynağı oldu. Rock müzik grupu Duman-Eyvallah, Müzisyen Demir Sert-Bu gaz bir harika dostum, Boğaziçi Caz Korosu-Çapulcu Musun Vay Vay-Çapulcular Oldu Mu, New York'ta yaşayan bir grup Türk müziksever-Şimdi İstanbul'da Olmak Vardı Anasını Satayım klibini, Kardeş Türküler-Tencere tava hep aynı hava, Oğuzhan Uğur-Birinci Vazife şarkılarını yaptı. Fazıl Say, 2009'da bestelediği Muhyiddin Abdal'ın "insan, insan" şiirinin bestesini Gezi protestocularına ithaf etti. The Ringo Jets rock grubu protestolar ile ilgili "Spring of War (Savaşın Baharı)" adında bir beste yaptı. Placebo müzik grubu, gezi protestosuna "Rob the Bank" parçası ile destek verdi. 

TENCERE-TAVA EYLEMLERİ

Yurt genelindeki protesto ve yürüyüşler sırasında, evlerinden destek vermek isteyen özellikle kadınlar, ışıklarını yakıp söndürdü, tencere, tava, çatal-kaşık gibi eşyalara vurarak tepkilerini dile getirdi. 

DURAN ADAM

Gezi Parkı protestolarının en enterasanlarından birisi de Duran Adam eylemi oldu. Taksim Meydanı'nda 17 Haziran günü Erdem Gündüz, Gezi Parkı'na müdahaleleri protesto etmek için yüzünü Atatürk Külter Merkezi'ne döndü. Hiç kıpırdamadan, hiçbir açıklama yapmadan, hiçbir harekette bulunmadan saatlerce bulunduğu noktada ayakta durdu. Bu protesto, sosyal medyada bir anda yayıldı ve yurt genelinde destek gördü. Bazı illerde ve bölgelerde polis, duran insanları yaya trafiğini engellediği gerekçesiyle gözaltına alındı. 

OCCUPYGEZI

ABD'deki 'Wall Street'i İşgal Et' eyleminden esinlenerek oluşturulan OCCUPYGEZI logosu, protestocular tarafından çok sıklıkla kullanıldı, sosyal medyanın ana gündem maddelerinden biri haline geldi.

SANAT, SİYASET VE SPOR CAMİASI DA DESTEKLEDİ

Nejat İşler, Zeki Demirkubuz, Can Bonomo, Onur Akay, Demet Evgar, Ayşegül Aldinç, Gonca Vuslateri, Zülal Kalkandelen, Gürsel Tekin, Memet Ali Alabora, Okan Bayülgen ve Şebnem Sönmez, Ege Tanman, Devrim Evin, Halit Ergenç ve eşi Bergüzar Korel, Cem Yılmaz ve Gülse Birsel  protestolara destek verdi, Şebnem Ferah, Tarkan, ve Sezen Aksu açıklamalar yaptı.

Futbolculardan Didier Drogba, Manuel Fernandes, Gökhan Gönül, Selçuk İnan, Salih Uçan, Burak Yılmaz, Juan Pablo Pino, Wesley Sneijder, Colin Kazım Richards, Yekta Kurtuluş, Dany Nounkeu, Sercan Yıldırım, Recep Niyaz, Felipe Melo, Ersan Gülüm, Tomas Ujfalusi, Pascal Nouma, Mehmet Okur, Işıl Alben, Carlos Arroyo, Deron Williams, Jaka Lakovic, Josh Shipp, İbrahim Kutluay, İlkan Karaman, Jamon Gordon, Angel McCoughtry, Doğuş Balbay, Ufuk Sarıca, Cappie Pondexter, Eda Erdem ve Sinan Güler protestoları sosyal medya aracılığıyla destekledi.

Memet Ali Alabora, Ahmet Şık, Nasuh Mahruki, Okan Bayülgen, Erdal Beşikçioğlu, Halit Ergenç, Bergüzar Korel, Can Bonomo, Cem Adrian, Fazıl Say, Sezen Aksu, Levent Üzümcü, Nejat İşler, Duman, Hayko Cepkin,Tuba Büyüküstün gibi ünlü kişiler de sosyal medya üzerinden veya protestoların bazılarına katılarak destek verdi. 

Tarihçi İlber Ortaylı ise "Hiçbir aklıselim insan, 4-5. asırdan kalan tarihi bir alanın üzerine avm kurmaz, inşaat yapmaz" diyerek Gezi Parkı'nın yıkılmasına karşı olduğunu belirtti. 

Editör: TE Bilisim