29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ilk olarak sabah saat 09:30'da Vali İrfan Balkanlıoğlu'nun makamında tebrikleri kabulüyle başladı. Buradaki törene, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şeref Çakmak, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Metin Uslu, protokol mensupları, adli ve askeri personel, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 91. Yıldönümü Kutlamaları ise Mehmetçik Bulvarı'nda düzenlenen törenlerle devam etti. Vali İrfan Balkanlıoğlu, beraberinde Garnizon Komutanı Albay Şeref Çakmak ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz'la birlikte halkın ve öğrencilerin bayramını kutladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın, Vali İrfan Balkanlıoğlu'na gönderdiği Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajı okundu. Törende, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Vali İrfan Balkanlıoğlu yaptı. Konuşmasının başında Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde meydana gelen maden faciasına değinen Vali İrfan Balkanlıoğlu, "Bizleri derinden üzen maden kazasına maruz kalan madencilerimize Allah bir an önce sağ olarak kavuşmayı nasip etsin. Endişeyle bekleyen milletimize sevinçli haberler ihsan etsin" dedi.

"91. yılını kutladığımız Cumhuriyet Bayramımız hepimize kutlu ve mutlu olsun" diyerek, konuşmasına başlayan Vali Balkanlıoğlu, Cumhuriyet'in kuruluş sürecine değinerek, "Hatalı bir kararla 1. Dünya Savaşı'na giren Osmanlı Devleti yer yer büyük kahramanlıklar ve büyük zaferler kazansa da bunların içinde Çanakkale Zaferi dillere destan ve tarihte hakikaten son derece önemli günün emperyalist en büyük güçlerini hezimete uğratan bir başarıdır. Trablusgarp'ta, Bingazi'de birçok yerde zaferler kazanmamıza rağmen müttefiki olduğumuz Almanlar ve diğer müttefikiler yenilince mecburen bizde yenilmiş sayıldık. Bütün ordularımız dağıtıldı, silahlara el konuldu ve askerlerimiz terhis edildi. Memleketimiz harap ve bitap duruma düştü. Ancak başta şehirlerimiz kendi müdafaalarını yapmak suretiyle milletimiz birlik ve beraberlik içerisinde Mustafa Kemal'in etrafında kenetlendi ve düşmanı hezimete uğratarak, küllerimizden adeta yeniden doğduk. Bu milli mücadelenin sonunda Cumhuriyet ilan edildi” dedi. 

Konuşmasında Cumhuriyet'in öneminde de değinen Vali Balkanlıoğlu, "Şu içerisinde bulunduğumuz, rahatlıkla her tarafına gidip geldiğimiz, cennet vatanımız şehit kanları ile yoğrularak bize emanet edilmiştir. Ve Atatürk, bu Cumhuriyeti gençliğe emanet etmiştir. Cumhuriyet, sahneye çıkışından itibaren halkın iradesini ve gücünü almıştır. Tek başına diktatörce hareket etmeyip, halkın gücü ile bu zaferi kazanmıştır. Cumhuriyet, adı üstünde cumhurun iradesi, halkın kendi seçtiği insanlar aracılığı ile yönetilmesi anlamına gelmektedir. Aslında Cumhuriyet bilincinin gençlere çok iyi izah edilmesi lazım. Halktan güç almayan bir takım odakların, halk adına karar vermesi, halk adına doğruları lanse etmesi, artık sona ermiştir. Bunu herkesin bilmesi lazım. Kim halka bir konuda bir şeyler izah edecek ve karar haline getirecekse, gücünü halktan almalı. Yani onu halk seçmeli. Cumhuriyet aslında budur. Halkın kendi kendini yönetmesi ve egemenliğin bizzat halka dayanması rejimidir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 91. yılı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen "Cumhuriyet" konulu kompozisyon yarışmasında birinci olan Ordu Anadolu Lisesi öğrencisi Ecem Naz Akpınar, birinci seçilen kompozisyonunu, ardından Ordu Lisesi öğrencisi Bülent Alper Duran da, "Sen Vardın Cumhuriyet" adlı şiiri okudu. Daha sonra, liseler arasında düzenlenen "Cumhuriyet" konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Kompozisyon yarışmasında birinci olan Ordu Anadolu Lisesi öğrencisi Ecem Naz Akpınar'a ödülünü Vali İrfan Balkanlıoğlu, ikinci olan Başöğretmen Anadolu Lisesi öğrencisi Mevlüde Nazlı Özçelik'in ödülünü Garnizon Komutanı Albay Şeref Çakmak, üçüncü olan Özel Altaş Fen Lisesi öğrencisi Nisa Esen'in ödülünü ise Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz verdi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 91. yıldönümü nedeniyle düzenlenen kutlama programı, tören geçişiyle sona erdi.

Öte yandan, Cumhuriyet Bayramı kutlama programı çerçevesinde, saat 19:00'da Ordu Kültür Sanat Merkezi'nde yapılacak Cumhuriyet Resepsiyonu ile saat 20:00'de aynı yerde gerçekleştirilecek Aydın Beyoğlu Konseri, Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde meydana gelen maden faciası nedeniyle iptal edildi.
Editör: TE Bilisim