ORDU - Türkiye'de yaşayan 1 milyondan fazla çocucuğun, ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırıldığını belirten Ordu İŞKUR İl Müdürü İsa Kaymak, "Bu çocukların 400 binden fazlası, mevsimlik gezici tarım işçiliğinde çalışıyor. Mevsimlik tarımda çalışan çocuklar aylar, hatta yıllar boyunca evlerinden, okullarından uzakta yaşamlarını sürdürüyor" dedi.

Türkiye'nin bu anlamda yüksek oranlara sahip olduğunu dile getiren Kaymak, "Çocukların yoksulluk sebebiyle fiziksel ve ruhsal gelişimlerini olumsuz etkileyen işlerde çalışmak zorunda kalmaları kuşaktan kuşağa süren bir yoksulluk döngüsünü beraberinde getiriyor. Maalesef çocuk bedeni üzerinden kazanç elde etme amaçlı ahlak dışı uygulamalar da sürdürülmeye devam ediyor, bir çok yasadışı işlerde kullanılıyor. Bu şekilde insanoğlunun sağlıklı nesiller halinde varlığını sürdürmesi de tehlike altındadır" diye konuştu.
 
Çocuk işçiliğinin küresel ölçekte bütün insanlığı tehdit eden büyük bir problem haline geldiğini kaydeden İsa Kaymak, 
"12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü bu anlamda çok önemli bir gün. Çocuk işçiliği küresel ölçekte bütün insanlığı tehdit eden büyük bir problem haline gelmiştir. Bu nedenle çocuk işçiliğine karşı oluşturulan hareket tüm dünyada büyük bir harekete dönüştü. Çocukları ve gelecek nesilleri koruma adına üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Bu konuda daha fazla duyarlılık ve kamuoyu oluşturmak lazım" şeklinde konuştu.
 
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsa Kaymak, Ordu'da da bu anlamda çalışmalar yapıldığını belirterek, özellikle fındık hasat döneminde denetimlerin sıkılaştırıldığını kaydetti. 

Editör: TE Bilisim