ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili temaslarda bulunmak üzere Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nu ziyaret etti. Kılıçdaroğlu'na, Genel Başkan Yardımcıları Erdoğan Toprak, Bülent Tezcan ve Aytun Çıray'ın eşlik ettiği ziyarette, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcıları Berra Besler ve Başar Yaltı, Genel Sekreter İzzet Güneş Gürseler, Sayman Sabri Erdal Güngör, Yönetim Kurulu Üyesi Kürşat Karacabey ile Başkan Danışmanları Zafer Köken ve Necdet Basa hazır bulundu. 
"TÜRKİYE NASIL BİR CUMHURBAŞKANI SEÇMELİ"

"Nasıl bir cumhurbaşkanı" gündemli ziyarette, CHP Genel Başkanı ile TBB Başkanı ortak bir basın toplantısı yaparak açıklamalarda bulundular. Türkiye Barolar Birliği'nin adaletin en önemli kurumlarından birisi olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, "Savunma hakkının kutsallığı bu çatı altında kendisini gösteriyor. Türkiye nasıl bir cumhurbaşkanı seçmeli? Adaleti savunan, haksızlıklara karşı olan bir kurumdan da bunu dinlemek istedik" dedi.

"GEÇMİŞİN YANLIŞLARINDAN DERS ALMAYI BİLEN, PIRIL PIRIL BİR İDEALE İHTİYACIMIZ VAR"

Geçmişin yanlışlarına özenmek yerine, geçmişin yanlışlarından ders almayı bilen, bugünün yanlışlarını gören, yepyeni bir Türkiye hedefine koşan bir idealin Cumhurbaşkanı arayışında olduklarını söyleyen Feyzioğlu şöyle konuştu:

"Türkiye'nin yeni Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek. İlk kez böyle bir seçime giriyoruz. Geçmişin yanlışlarına özenmek yerine; geçmişin yanlışlarından ders almayı bilen, aynı zamanda bugünün yanlışlarını gören, yani düne özenen, bugünün yanlışlarına mazeret arayan değil, yepyeni, pırıl pırıl bir Türkiye hedefine koşan bir ideale ihtiyacımız var. Bu idealin cumhurbaşkanı arayışındayız. Aslında bu topraklarda zalimlerin adı sürekli değişiyor, baskıcıların adı sürekli değişiyor; zulme uğrayanların, baskıya uğrayanların adı sürekli değişiyor Ama zulüm ve baskı bir şekilde hep devam ediyor. Bu kısır döngünün bir şekilde kırılması lazım. Yanlışlıkların, üst üste yapılan hataların ve baskıların sebebi Cumhuriyet’in kuruluş felsefesinin uygulamacılar, karar alıcılar tarafından bir türlü özümsenmemiş olmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin yönü, kurulduğu günden itibaren demokrasiye çevrilmiştir. Demokrasinin alt yapısını oluşturmak için devrimler yapılmış, çağdaşlaşma yolunda önemli mesafeler katedilmiştir. Geldiğimiz noktada, bireylerin temel hak ve özgürlüklerinden, başta siyasi iktidar olmak üzere hiç kimsenin, hiç birimizin artık korkmaması gerekir. Özgürlüklerden korkulmaz, haklardan korkulmaz. Düşünce açıklamalarına, öneri ve eleştirilere, başta siyasi iktidar olmak üzere, hoşgörülü olmamız ve dersler çıkarmamız gerekir."  

"TÜRKİYE'Yİ KUCAKLAMALI, AYRIM YAPMAMALI"
 
"Şu halde ihtiyaç duyduğumuz Cumhurbaşkanı, Türkiye'yi bütünüyle kucaklayan, senden-benden ayrımı yapmayan, bir yandan dinin, başta siyasiler olmak üzere, istismarını kesin bir dille reddeden ancak bireylerin dini özgürlüklerini de koşulsuz koruyan, savunan; din, mezhep, etnik köken, cinsiyet ayrımını mutlak şekilde reddeden, 76 milyonu eşit yurttaşlık paydasında bir arada tutan ve herkesin hukuki güvenlik hakkına sahip olması için mücadele veren, demokrasimizin bugün en çok ihtiyaç duyduğu denet-denge sisteminde güçlü bir dengeleyici olmayı başaran fakat siyasi iktidarın da sorumluluklarını, görevlerini yerine getirmesini engellemeyen ama dengeleyen, böylece yurttaşların devletin çarkları altında ezilmesini önleyen ve devlete güvenin yeniden tesis edilmesini sağlayan çağdaş, katılımcı, çoğulcu bir demokrasinin kurulması için varını yoğunu seferber etmiş olan ve tüm bunları yapabilmesi için kendisini hiçbir yurttaştan üstün görmeyen, kapısı herkese açık saygın bir yurttaş olmalı. Bizim hayalimizdeki, zihnimizdeki ve Anayasa'ya uygun bir şekilde sıraladığımız özellikler bunlardır." 
Editör: TE Bilisim