ORDU - Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı' sıfatıyla Ordu'yu ziyaretinin 90. yıldönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.

İlk tören, Atatürk'ün Ordu'ya gelişinde karaya ilk ayak bastığı yer olan İlkadım Anıtı önünde yapıldı. Burada yapılan törene, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Ak Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener, CHP Ordu Milletvekili İdris Yıldız, İl Jandarma Komutanı Albay Şeref Çakmak, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hayati Öztürk, Cumhuriyet Başsavcısı Metin Uslu, Adalet Komisyonu Başkanı Beytullah Bektaş, Vali Yardımcıları Ömer Adar, Niyazi Erten, Altınordu Kaymakamı Şenol Esmer, İl Emniyet Müdür Vekili Orhan Memiş, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İlkadım Anıtı'nda düzenlenen program, Ulu Önder Atatürk'ün manevi huzurunda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. 19 Eylül Ortaokulu Müdür Yardımcısı Mustafa Tetik'in, Atatürk'ün Ordu'yu ziyareti hakkında bilgi vermesinin ardından, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hayati Öztürk, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Öztürk, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ilimizi onurlandırdığı 19 Eylül 1924 tarihi bizler için bir ziyaret değil, bu ilde yaşayan her bireyin onur dolu geçmişiyle geleceğini şekillendirdiği önemli bir gündür. 90 yıl önce bugünkü İlkadım Anıtı önünde Orduluların sevinç gözyaşları ile karşıladığı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü yeniden sevgi ve saygı ile anarken, vatan ve bayrak mücadelesinde kanlarını ve canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi de saygıyla anıyoruz" dedi. 

Konuşmaların ardından Ceyda Poyraz'ın okuduğu şiirin ardından, halk oyunları gösterileri sunuldu. Kutlamaların son kısmında ise Atatürk'ün Ordu'yu ziyareti anısına düzenlenen tenis turnuvasında dereceye giren sporculara ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.

"O DÖNEMİN HÜKÜMET KONAĞI HALA AYAKTA"

İlkadım Anıtı'ndaki törenlerin ardından, Atatürk'ün 19 Eylül 1924 tarihinde Ordu'yu ziyaretinde Hükümet Konağı olarak kullanılan ve Ulu Önder tarafından ziyaret edilen Altınordu Kaymakamlığı binası Vali İrfan Balkanlıoğlu ve protokol üyelerince ziyaret edildi. Ziyaret esnasında Vali Balkanlıoğlu'nun ziyaret anısına tutulan şeref defterine yazdıkları da büyük alkış topladı: "Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve mimarı, milli Kurtuluş Savaşı'nın önderi Mustafa Kemal Atatürk'ün İlimize teşrifinin 90. yılında ve Gaziler Günü olarak da kutladığımız bugünde burada görev yapmaktan, büyük şeref duyuyor başta Gazi Mustafa kemal Atatürk olmak üzere bütün şehit ve gazilerimizi minnetle, şükranla ve rahmetle anıyorum."

Mustafa Kemal Atatürk'ün Ordu'yu ziyaretinin 90. yıl dönümü kutlama programı Atatürk Kültür Merkezi'nde "Atatürk" konulu resim sergisinin açılması ile sona erdi.
Editör: TE Bilisim