Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin özellikle büyük şehirlerinde, otobanlarda ve çevre yollarında sıkça rastlanan çakarlı araç devri artık sona eriyor. 

Parti yönetecileri, eski bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, rektörler, genel müdürler, daire başkanları ve daha bir çok kamu görevlisinin yanı sıra koyu renkli lüks araç sahiplerinin dahi kullandığı çakarlı araçlar ile ilgili kullanılmasını yasaklayan talimatı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan talimat verdi. 

İçişleri Bakanlığı, karayollarında bazı araçlar tarafından kullanılarak suistimal edilen çakarlar ile ilgili olarak "Geçiş Üstünlüğüne Sahip Araçların Sürülmesi Sırasında Uyulacak Kurallar ile Bu Hakka Sahip Araçlarda Bulundurulacak Işıklı ve Sesli Uyarı İşaretleriyle Bunların Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar" başlığıyla bir genelge yayımladı. 

Buna göre ambulans, itafiye ve kolluk araçları ile devletin üst protokülünde bulunan makam ve koruma araçları çakarlı lamba kullanabilecek. Bu araçlar dışında hiçbir araçta 'çakar' olarak tanımlanan ışıklı ve sesli uyarı malzemeleri kullanılamayacak. Makam araçları da, sadece makam sahibi araçtayken çakar lambalarını kullanabilecek. 

1 Kasım'dan itibaren Türkiye genelinde tüm trafik birimleri bu konuda etkin bir denetime başlayacak. 

Editör: TE Bilisim