ORDU - Ordu İl Sağlık Müdürü Dr.İsmet Kolomuç, 3 Aralık 'Dünya Engelliler Günü' dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Bugünün Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında alınan bir kararla kutlandığını ifade eden Kolomuç, "Ülkemizde de sosyal sorumluluk çerçevesinde, toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla bu özel gün çeşitli etkinliklerle anılmaktadır" dedi.

Ordu İl Sağlık Müdürü Dr.İsmet Kolomuç mesajında şu ifadelere yer verdi: "Engelli vatandaşlarımızın normal bir hayat sürebilmesi, ailenin ve çevrenin desteği,  toplumun duyarlılığı, kurumların sağlayacağı hizmetler ile gerçekleştirilebilir. Huzurlu ve güvenli bir toplumun yaratılabilmesi, ancak engelli bireylerin toplum ile uyumlaştırılması sonucu mümkündür. Engellilerin sağlık, rehabilitasyon, eğitim, sosyal güvenlik ve istihdam konularında geliştirilen politikalar ile topluma başarılı bir şekilde entegre olması sağlanır. Engelliler ile ilgili politikalar; sadece engellilerin insani haklarını ve sosyal güvencelerini sağlamakla sınırlı olmayıp, aynı zamanda engelliliğe neden olan etmenlerin çözümünü de kapsamaktadır. Bilindiği gibi engellilik nedenleri; doğumsal ve genetik bozukluklar, annenin fetüsü etkileyebilecek sağlık sorunlarının olması, doğum sırasında ortaya çıkabilecek sorunlar veya doğumdan sonra geçirilen hastalıklar, sigara- alkol- uyuşturucu vb. kötü alışkanlıklar ve kazalardır.
Bütün bu süreçlerde hekimler ve sağlık personelleri; gerek engelliliğin önlenmesi, gerekse engelli kişilerin sağlık sorunlarına çözüm üretilmesi ve rehabilitasyon programlarının başarı ile gerçekleştirilmesi noktasında son derece önemli bir görev üstlenmekte olup; görevlerini büyük bir özveri ile yapmaktadırlar. Her insan özeldir, her insan değerlidir, kıymetlidir. Engellilik, kader mahkumluğu, utanılacak, hayata küsülecek, gizlenecek bir sorun değildir. Hiç kimsenin ileride engelli olmayacağına dair bir garantisi yoktur. O nedenle engellilere karşı duyarlı olmak hepimizin insani görevidir. Onların bu engelleri aşmalarında kamu kurumlarının yanında sivil toplumun, özel kesimin de yapması gereken insani davranışları ve mesuliyetleri vardır. Tüm engellilerimize ve fedakar ailelerine sağlık ve esenlikler dilerim."
Editör: TE Bilisim