KARAMAN - Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Eskişehir-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında son 2 haftada toplam 200 sinyalizasyon ve haberleşme kablosunun kesildiğini belirterek, "Yine son 2 haftada 70 ray devresi bağlantı sistemi birileri tarafından kesildi. Tabii biz bununla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Gerekli çalışmalar yapılıyor" dedi.

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Karaman'a gelen Elvan, Karaman Belediyesi'nde düzenlediği basın toplantısında, daha önce Mayıs ayının ikinci yarısında Eskişehir-İstanbul YHT hattının devreye alınacağını ve Ankara-İstanbul arasındaki yüksek hızlı trenin artık çalışmaya başlayacağını ifade ettiğini anımsattı. Bugüne kadar çalışmaların tamamen bu yönde gittiğini ifade eden Elvan, Eskişehir-İstanbul YHT hattındaki tüm altyapı, üstyapı çalışmalarını tamamladıklarını belirtti.

Elvan, test çalışmalarını, özellikle sinyalizasyon test çalışmalarını bitirme aşamasındayken sabotaj girişimleriyle karşı karşıya kaldıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Son 2 haftada toplam 200 sinyalizasyon ve haberleşme kablolarımız kesildi. Yine son 2 haftada 70 ray devresi bağlantı sistemi birileri tarafından kesildi. Tabii biz bununla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Gerekli çalışmalar yapılıyor. Özellikle bu güzergahta bulunan valiliklerimiz ve jandarma güvenlik önlemlerini artırdı. Sinyalizasyon kanallarımızın kapakları açılıp, bu sinyal kabloları kesilip o şekilde bırakılıyor. Bu tamamıyla bir sabotaj girişimi. Sabotaj dışında bir şey olduğunu açıkçası düşünmüyoruz. Özellikle İstanbul-Ankara hızlı trenin açılmasından rahatsız olan kesimlerin olduğunu düşünüyorum. Buna başka bir anlam veremiyorum ama biz süratle bu bağlantıları yeniden kurmaya başladık."

Kesilen her bir kablo içerisinde 48 küçük kablo olduğunu, bunların her birinin teker teker tamiratının yapılıp devreye sokulması gerektiğini anlatan Elvan, kesik kabloların tamiratı için ekiplerin gece gündüz demeden çalıştığını aktardı.

Bakan Elvan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Tüm engellemelere rağmen biz Eskişehir-İstanbul YHT hattını kısa bir süre içerisinde açacağız. Mayıs ayının sonuna doğru yüksek hızlı tren hattını açacağımızı ifade etmiştim. Bu muhtemelen Haziran ayına sarkacak. Haziran ayının muhtemelen ikinci yarısından sonra bu hızlı trenimizi inşallah açmış olacağız. Trenin kendisinin test çalışmalarını tamamlamıştık, sadece sinyalizasyon bölümü kalmıştı. Sinyalizasyon bölümünde de maalesef bu tür bir sorunla karşı karşıya kaldık. Bu sorunları giderme yönünde arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyorlar. Haziran ayı içerisinde hem İstanbul'daki vatandaşlarımız hem de Ankara'daki vatandaşlarımız yüksek hızlı trenimizi kullanma imkanına kavuşacaklar. Bu sabotaj girişimlerinden dolayı maalesef sürede bir aksama söz konusu oldu."
Editör: TE Bilisim