TRABZON - Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Trabzon'da konuştu. Rekolte kaybına değinen Bayraktar, "Dünya üretiminin yüzde 70'ini sağladığımız bu üründe yaşadığımız rekolte kaybı, sadece üreticimizi değil, genel olarak ekonomimizi de etkileyecek" diye konuştu.

"REKOLTE TAHMİNİMİZ DOĞRU"

Karadeniz Bölgesi'nin en önemli geçim kaynağının başında fındığın geldiğini söyleyen TZOB olarak oluşturdukları bir komisyonla rekolte tespiti yaptıklarını hatırlatarak, kendi tahminlerini eleştiren bazı sektör temsilcilerine, bu seneki rekolte tahminlerinin 371 bin 185 ton civarında olduğunu tekrarladı ve şunları söyledi:

"Şu anda fındık fiyatları 12 lira civarında seyrediyor. Şimdi tabii bazı çevreler fındık rekolte tahminleri açıklıyorlar, bu tahminleri 500-550 bin ton olarak açıklıyorlar. Madem fındık üretimi 500-550 bin ton da niye fındık fiyatları 12 lirayı buldu, ben de bunu soruyorum. Fındık fiyatları yükseliyorsa bu fındığın doğal afetlerden etkilendiğini ve üretimin düştüğünü gösterir. Hadi şimdi düşürebiliyorsanız, düşürün de göreyim. Fındık 550 bin ton olsaydı fiyatlarla istediğiniz gibi oynayacaktınız. Ve bu fındık fiyatlarını aşağıya çekecektiniz. Alivre satış yaptınız, yani fındık piyasaya çıkmadan dalındayken sattınız. Kendinizi bağladınız, rekolteyi 550 bin ton alarak tahmin ettiğiniz, rekolte doğal afetlerle düşünce 'Ziraat Odaları Birliği'nin yaptığı rekolte tahmini yanlıştır, bizim rekolte tahminimiz doğrudur' dediniz. Sizin rekolte tahmininiz doğru değil. Fiyatlar da bunu gösteriyor." 

"MAKSAT FİYATLARI AŞAĞIYA ÇEKMEK"

Rekolteyi yüksek gösterenlerin maksadının fındık fiyatlarını aşağı çekmek olduğunu belirten Bayraktar, 

"3 tane tüccar, alivreci para kazanacak diye, fındık fiyatlarını düşürmeye kimsenin hakkı yok. Bu olağanüstü durum ülkenin meselesi, sadece fındık üreticilerimizin meselesi değil. Doğal afetler ülkemizin ekonomisinin etkiliyor. Biz doğal afetlerin olmasını istemeyiz. Ama ortaya çıkıp da 'bizi Türkiye Ziraat Odaları Birliği vurdu, bizi batırdı' demek, insafsızlıktır. Sizi Türkiye Ziraat Odaları Birliği vurmadı, sizi doğal afetler vurdu, eğer kendinizi vurulmuş hissediyorsanız. İşini doğru yapan, alivre satış yapmayan tüccarın bir sıkıntısı yok. Parayı basar alır, satar. Niye alivre satış yapıyorsunuz? Bu ülkedeki çiftçinin alın teriyle oynamaya ne hakkınız var?" diye konuştu. 
Editör: TE Bilisim