ORDU - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) adına Türkiye'nin 2014 yılı fındık rekolte tahmini için Düzce'den yola çıkan uzman ekip, 26 Haziran'da başlattığı yolculuğunu Ordu'da tamamladı. Yaptıkları çalışmanın TZOB'un talebi üzerine gerçekleştirdiklerini söyleyen Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Turan Karadeniz, "2014 yılı Türkiye fındık rekoltesini yapmak üzere araziye çıktık." dediği açıklamalarında şu ifadeleri kullandı: 

"Bu çalışmayı Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin talebi üzerine başlattık. Kurduğumuz bir komisyonla birlikte 26 Haziran günü Düzce'den başlayarak, Sakarya, İzmit ve sahil bölgesinde Kastamonu, Sinop, Samsun'u arazilerde veri toplayarak çalışmamızı sürdürdük. Daha sonra Artvin Borçka tarafından batıya gelerez Rize, Trabzon, Giresun'u geçtik. Birkaç gündür Ordu'dayız ve bugün itibarıyla çalışmamızı bitirmiş olacağız. Bizim için çok önemli. Stratejik bir ürün ama bu sene yüksek bir rekolte beklenmekteydi. Karanfile göre belki son yılların en yüksek verimini elde edecekti ama 30 Mart ve 31 Mart'ta yaşanan dona bağlı olarak ciddi anlamda fındık zarar gördü. Tespitlerimizde genel anlamda Düzce yöresinde üşümenin olduğunu gördük. Ovada değişiyor. Çok fındık olan yerler var ama az olan yerler var. Sakarya'nın sahil kollarında rekolte ciddi anlamda yüksek. Yüksek kollarda üşümeye bağlı olarak da düşük. Samsum'da 250 metre üstündü üşümenin olduğunu tespit ettik ama 200 metrenin altında güzel bir fındık olduğunu tespit ettik. Yine Ordu'da Giresun'da benzer bir durum söz konusu. Giresun'da 170, Ordu'da 200 metremlerde görünüyor. Trbazon'da da aynı. Sahil kollarda fındığın çok yüksek olduğunu ifade edebiliriz ama 170-180 metrelerden sonra da ciddi anlamda azaldığını gördük. 

"EN DÜZGÜN VERİLERİ TOPLADIK"

"Verileri topladık, bugün itibarı ile de bunları tamamlamış olacağız. Cuma ve Cumartesi masa çalışması yaptıktan sonra TZOB İl Koordinatörü'ne raporumuzu teslim edeceğiz ve harmana gelen fındığı beklemiş olacağız. Bu tahmini bir çalışma ama biz eminiz ki, en düzgün verileri topladık. Bu sene de çok az bir yanılma ile Türkiye fındık rekoltesinin tahmini olarak ortaya koymuş olacağız. Tabi fındık ülkemiz için önemli. Biz burada tarafsız ve bilime dayalı bir çalışma yaptık. Her ne kadar birçok kesim tarafından eleştirilse de, biz bilime dayalı bir çalışma yaptık. Bundan eminiz."

"STOKLARDAKİ VE EMANETTEKİ FINDIK MİKTARI BİLİNSE NET REKOLTE ORTAYA ÇIKACAK"

"Eğer stoklardaki fındıklar bilinse, emanete verilen fındıklar yeni fındık olarak işlem görmezse bizim rekoltelerin çok daha anlaşılır olacağı ortaya çıkacaktır. Ancak önceki yıllardan devreden fındıklar stoklanan, emanete verilen fındıklar yeni ürünle birlikte borsada işlem gördügü için bizim rekolteler bazen düşük görünebiliyor ancak gerçekçi bir rekolte tespit ediyoruz. Harmana gelen ve pazara inen fındık olarak lanse ediyoruz. Stoklardan gelenlerle bu yükselecektir. 50 bin ton, 100 bin ton olabilir. Stoklardaki fındığın ne kadar olduğu bilinmediği sürece bu eleştiriler devam edecektir."  
Editör: TE Bilisim