ANKARA - TÜRK-İŞ, her ay düzenli olarak yaptığı ekonomik araştırmaların Eylül 2014 tablosunu açıkladı. Ortaya çıkan rakamlar, Türk halkının yaşamak için adeta mucizeler yarattığını ortaya koydu.

Kurban Bayramı geliyor ama bayramı gıda fiyatları yapıyor. Çünkü aylık artış yüzde 1.31 ve 12 aylık artış yüzde 15.31 oranında. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 1190 TL, yoksulluk sınırı ise 3876 TL. Türkiye'de bir kişinin yaşam maliyeti tam 1410 TL. Bir günlük net asgari ücret, bir kilogram ete bile yetmiyor.

Tespitler TÜRK-İŞ'in... 

Doğru mu? Kısacası toplayıp, çıkarıp, çarpır, bölersek evet doğru...

TÜRK-İŞ'ın açıkladığı rakamlar aslında ülkede yaşayan milyonlarca insanın hem açlık, hem de yoksulluk sınırının altında yaşadığını ortaya koyuyor.

Başta çalışanlar olmak üzere, dar ve sabit gelirli kesimlerin yaşama koşullarındaki olumsuzluk, devletin resmi verilerine de yansıyan ülkedeki milyonlarca yoksulla daha da görünür oldu. Bir günlük net asgari ücretin bir kilogram et almaya yetmediği günümüzde, bir kişinin yaşama maliyeti asgari ücretin bir buçuk katını aştı. TÜRK-İŞ tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla 27 yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının 2014 Eylül ayı sonuçları açıklandı. 

Buna göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 1.190 TL 4 Kuruş... 

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut yani kira, elektrik, telefon, su, yakıt, bunun yanında ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı yani Türk insanının yoksulluk sınırı ise 3.876 TL 37 Kuruş. 

Ve TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay'ın açıklaması: "İnsan onuruna yaraşır bir yaşam seviyesi sürdürebilmek için haneye girmesi gereken toplam geliri elde edebilenlerin sayısı sınırlıdır. Ailede çalışan sayısının genelde tek kişidir. Ek bir gelirin de söz konusu olmadığı durumlarda, elde edilen ücret geliri, ailenin temel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak kalmakta ve ücretlerin yetersizliği tartışma konusu olmaktadır. Asgari ücretin bekar bir işçi için aylık net 891,03 lira olduğu günümüzde, tek bir kişinin yaşama maliyeti 1.410 liraya ulaşmıştır. Günlük 27,90 lira olan net asgari ücretle bir kilogram et bile almak mümkün değildir. 2013 yılının Eylül ayına göre dört kişilik ailenin yaşama maliyeti bugün, günlük 17 lira daha fazla harcamayı gerekli kılmaktadır. Sadece gıda harcaması tutarı bir yılda 158 lira artmıştır. Yaşama koşullarındaki olumsuzluklar çalışma hayatına da doğrudan yansımaktadır. Her gün meydana gelen onlarca, yüzlerce iş kazası ve sonrasında ölümlerde bu şartların etkisi söz konusu olabilmektedir. Bütün bu faktörler ekonomik ve toplumsal kırılganlıkların artmasına yol açmaktadır."
Editör: TE Bilisim