Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ordu'da bir otelde düzenlenen 'Ulusal Fındık Çalıştayı'na katıldı. 2 gün süren çalıştayın son gününde konuşan Bakan Pakdemirli, Ordu'da ilk kez bir projesini de açıkladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vizyonundan örnek aldıkları 'Tarımda Milli Birlik Projesi' hazırladıklarını belirten Bakan Pakdemirli, "Buradan ilk defa açıklıyorum. Yeni dönemde, 25 Nisan'da Külliye'de Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleri ile Tarımda Mili Birlik Projemizi açıklayacağız. Bugüne kadar tarımı alt üst eden ve daha farklı bir bakış açısı ile bir tarımda önümüzdeki 5 yılı, 20 yılı ve 50 yılın haritası olabilecek, Cumhurbaşkanımızdan da ışığını aldığımız, Cumhurbaşkanımızın vizyonundan etkilenerek yazdığımız bir proje. İnşallah yeni dönemde tarımda her konuyu ele alacağız. Bütün bu konuları ele alırken de fındık gibi stratejik bir ürünü ele almamak olmaz." diye konuştu. 

"BAŞKAN HİLMİ GÜLER NE İSTERSE BİZİM İÇİN EMİRDİR"

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler ile birlikte yıllarca çalıştıklarının altını çizen Bakan Pakdemirli, "Sayın Bakanımız ile biz 6 yıl yan yana aynı masada dirsek çürüttük, görev yaptık. Onun için Ordu'dan ve Sayın Bakanımızdan gelecek bir istek, kendisinden gelecek bütün istek bizim için emirdir. Sadece fındık değil, bütün konularda yardımcı olacağız" diye konuştu.

"FINDIĞNI DÜNYA FİYATINI TÜRKİYE BELİRLEMELİ"

Fındığın ana vatanının Türkiye olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, "500 bin ailenin ekmek yediği 700 bin hektar alanda dikili olan fındığı, en iyi kalite olarak biz üretiyoruz. Sadece ekonomik değil, sosyolojik olarak da değerlendirmemiz gerekiyor. Dünyadaki fındık alanlarının yüzde 75'i bizim. Aşağı yukarı yüzde 70'ini de biz üretiyoruz. 100'den fazla ülkeye ihracatımız var, toplamda da ortalama 250 bin ton fındık ihraç ediyoruz. Dünya'nın en kaliteli fındığı bizde, o yüzden fındık fiyatını Türkiye'nin belirlemesi lazım" 

"FINDIĞIN TÜRKİYE'YE KATKISINI 3 MİLYAR DOLAR OLARAK BELİRLEDİK"

Yapılan çalıştayın bir milat olduğuna inandıklarını ifade eden Bakan Pakdemirli, "İnşallah orta vadede bu işin Türkiye'ye yıllık katkısını 3 milyar dolara çıkartmayı hedefledik. İnşallah orta vadede fındığın Türkiye'ye katkısı minimum 3 milyar dolar olacak şekilde bir plan ve proje hayata geçireceğiz" dedi. Çalıştaya, Ordu Valisi Seddar Yavuz, Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, AK Parti Ordu ve Giresun Millletvekilleri, TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, çok sayıda davetli ve ilgililer katıldı.

Editör: TE Bilisim