ANKARA - Fındık fiyatlarında yaşanan belirsizlik özellikle üreticilerin tepkilerini çekmeye devam ederken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, TBMM Genel Kurulu'nda, bakanlığı ve bağlı kurumların bütçeleri üzerinde hükümet adına yaptığı konuşmada gündemine fındığı da aldı. 

Oldukça sert mesajlar veren Bakan Çelik, "24 milyon hektarlık tarıma elverişli bir arazimiz, 14,6 milyon hektarlık meramız, 1 milyon hektarlık su alanımız, 2 milyonun üzerinde ÇKS'ye kayıtlı çiftçimiz var. Bunun neticesinde 115 milyon ton bitkisel üretim ve 24 milyon ton hayvansal üretim gerçekleştiriyoruz. 147 milyar TL'lik tarımsal hasılamız var, 16,8 milyar dolarlık da ihracatımız var. Bunları yaparken, tarım kesimine on dört yıllık dönem içerisinde 90 milyarlık bir destek verdik. 2016 yılında yemden yüzde 8, gübreden de yüzde 18'lik KDV'leri kaldırdık. Sertifikalı fidan üretimi, zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu, 5 dekarın altında olan tarımsal arazilerde meyve ve sebze yetiştiriciliği yapan işletmeleri ilk kez 2016 yılında destek kapsamına aldık. Fındıkla ilgili olarak üreticilere dekar başına 170 TL destek vermeye devam ediyoruz. Şu anda fındık fiyatları çok iyi. Fındıkla oynayanlarla oynayacağımızı ifade ediyorum" dedi.

Bakan Çelik, 2016'da genç çiftçilere hibe projesi çerçevesinde, 15 bin projeye 450 milyon TL'lik hibe desteği verdiklerini belirterek, bu projenin 2018'e kadar devam edeceğini de açıkladı. 
Editör: TE Bilisim