Dünya'da ABD'nin Boston şehrindeki Greater Boston Bölgesi, San Francisco Körfez Bölgesi'ndeki Silikon Vadisi, New York'un en pahalı mahallesi olarak bilinen Hudson Yards, Seattle'daki Amazon Kampüsü, Çin'deki Guangzhou, İsveç'teki Kista, Dubai'deki Mars Bilim Şehri, Fransa'daki Sophia Antipolis, İngiltere'deki Science Park ile Herriot-Watt and Cambridge ve Almanya'daki Grunderzentrum gibi örnekleri bulunan bir proje Türkiye'de ilk kez Ordu'da hayata geçiriliyor.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler'in 1979 ve 1985 yılları arasında uzman yardımcılığından müdürlüğe, başkan yardımcılığından yönetim kurulu üyeliğine kadar her kademede görev yaptığı TÜBİTAK'ta çalıştığı yıllarda, memleketi Ordu'da hayata geçirmek için hayalini kurduğu 'Bilim Kenti' projesi için kollar sıvandı. Ordu'nun Ulubey ilçesine bağlı Sayacabaşı Mevkii'nde yaklaşık üç stadyum büyüklüğünde bir alana kurulacak olan kampüs, Türkiye'nin ilk Bilim Kenti olma unvanına da sahip olacak.

"TEMEL BİLİMLER KALKINMANIN ANA UNSURUDUR"

Yapmayı planladıkları çalışmayı "Temel bilimler kalkınmanın ana unsurudur" diyerek tanımlayan Başkan Hilmi Güler, projenin Büyükşehir Belediyesi'nin yanı sıra Ordu İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) işbirliği ile hayata geçirileceğini söyledi. 

Ordu Bilim Kenti'nde bilimsel çalışmaların yanı sıra ayrıca matematik, fizik, kimya ve biyoloji alanlarında bilim adamlarına araştırmalar yapabilme imkanlarının da sağlanacağını ifade eden Başkan Güler, "Çok önemli bir karara imza atıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı'mızın da desteği ile matematik, fizik, kimya ve biyoloji alanlarında Ordu Bilim Kenti'ni kuracağız. Bilim Kenti'nde matematik fizik, kimya ve biyoloji dersleri ayrıca sosyal bilimler ile de desteklenecek. Ülkemizde Matematik Köyü var, ama temel bilimlerin ana unsuru olan matematik, fizik, kimya ve biyoloji alanında bir oluşum yok. İşte biz Ordu'da, bilim alanında müthiş bir projeyi başlatmış oluyoruz" diye konuştu.

Çalışmanın Türkiye'ye örnek olacağını da belirten Başkan Güler, "Buradan yetişecek bilim insanlarımız ülkemizin temel bilimlerdeki güçlü yanını daha da güçlü bir hale getirecek. Bu dalların her birinde belki de 400'ü aşan disiplinlerde eleman yetiştirmiş olacağız. Bu da ülkemiz için müthiş bir mukayeseli üstünlük olacaktır" dedi. 

"ORDU'YA BÜYÜK HEDEF VE VİZYON KAZANDIRDINIZ"

İmza töreninde konuşan Ordu İl Milli Eğitim Müdürü Kutlu Tekin Baş da, bilim alanındaki böyle bir çalışmanın kendilerini heyecanlandırdığını belirterek, Başkan Güler'e teşekkür etti. Baş, "Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Ordu'ya katmak istediğiniz hedef ve vizyonunuz açısından ben şükranlarımı sunuyorum. Dünya bilim tarihinde Müslüman Türklerin oluşturduğu bilim merkezleri vardır. Bu bilim merkezlerinden birisi de Karadeniz'de inşallah Ordu'da olacak. Bugün 18 milyon öğrencimiz nüfusumuzun yüzde 20'si, ama geleceğimizin yüzde 100'üdür. Dolayısıyla biz geleceğin yüzde 100'üne böyle bir ortam hazırlama iş birliği içerisindeyiz. Katkılarınızdan dolayı tekrar teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından atılan imzalarla, Ordu Bilim Kenti projesinin de ilk adımı atılmış oldu. Hem bilimsel, hem de kentsel çevreyi ifade edecek Ordu Bilim Kenti projesi, Türkiye genelinde Ordu'nun vizyonerlik kimliğine de önemli bir değer katacak.

Editör: TE Bilisim