5393 sayılı Belediyeler Kanunu'nun 37. maddesinde belirtilen "Belediye başkanı, belediye idaresinin başı ve belediye tüzel kişiliğinin temsilcisidir" hükmüne göre, belediye şirketlerinde atamaları seçilmiş belediye başkanları yaparken, Ticaret Bakanlığı'nın 20 Mayıs 2019'da yayımladığı genelge ile bu yetki artık belediye meclislerine verildi.

ORDU'DA 4 BAĞLI KURULUŞ VE İŞTİRAK VAR"

Ordu Büyükşehir Belediyesi'nde ise OSKİ, ORBEL, AKSA DOĞALGAZ VE TMO TOBB LİDAŞ iştirak şirketleri bulunuyor.

"İSTANBUL'DA 30 İŞTİRAK ŞİRKET VAR"

Bu genelgeden en fazla 30 şirketi bulunan (AĞAÇ ve PEYZAJ A.Ş., BELBİM A.Ş., BELTUR A.Ş., BOĞAZİÇİ YÖNETİM A.Ş, BİMTAŞ, ENERJİ A.Ş., HALK EKMEK A.Ş., GÜVEN SU A.Ş., HAMİDİYE A.Ş., İSTELKOM AŞ., İGDAŞ, İSBAK, İSFALT, İSTGÜVEN, İSPARK, İMAR A.Ş., İSTAÇ A.Ş., İSTON A.Ş., İSYÖN A.Ş., İDTM A.Ş., KİPTAŞ A.Ş., KÜLTÜR A.Ş., MEDYA A.Ş., METRO İSTANBUL A.Ş., OTOBÜS A.Ş., ŞEHİR HATLARI A.Ş., İSPER A.Ş., SPOR İSTANBUL A.Ş., UGETAM A.Ş., ŞİŞLİ KÜLTÜR A.Ş.) İstanbul Büyükşehir Belediyesi etkilenecek. Bu şirketlerin toplam cirolarının ise 2018 yılında 11 milyar TL'yi geçtiği ileri sürülüyor.

"ANKARA'DA BU SAYI 15"

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde ise (ANFA, ANFA GÜVENLİK, ANKET, BELKA, BELKO, BELPLAS, BELPA, BELTEMA, BELTAŞ, TOBAŞ, BUGSAŞ, ANKARA HALK EKMEK, METROPOL İMAR, PORTAŞ, SEĞMEN SU) 15 özel iştirak şirketi bulunuyor. 

Editör: TE Bilisim